kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Siz masaya gelin, başkaları kaçsın"

Giriş Saati : 04.09.2008 20:23
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Erivan'da oynanacak Ermenistan-Türkiye futbol takımları arasında oynanacak milli maça gitmesini ''olumlu'' bulduğunu bildirdi.

Azerbaycan'a bir süre önce yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bu konuyu da görüştüğünü, bu noktada herhangi bir sıkıntı olduğunu zannetmediğini anlatan Erdoğan, ''Masadan kaçtıkça hiçbir şey elde edemezsiniz. Siz masaya gelin, başkaları masadan kaçsın. Olayı böyle düşünüyorum'' dedi.

Suriye'nin başkenti Şam'a yaptığı ziyareti sürdüren Başbakan Erdoğan, Sheraton Oteli'ne gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün cumartesi günü Türkiye-Ermenistan arasındaki milli maçı izlemek için Ermenistan'a gidecek olmasıyla ilgili olarak yöneltilen soruya şu yanıtı verdi:

''Ben de bu milli maça gidişi olumlu buluyorum, özellikle de burada bir milli maçın, siyasete alet edilmemesi noktasında bu davetin geri çevrilmesi böyle bir süreci başlatabilirdi. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın bu kararı böyle bir sürecin başlamasını engellemiştir. Çünkü spor ayrı bir olay, siyaset ayrı bir olay.

Tabii ki orada maç arası maç sonrası bu tür şeyler de belki aralarında görüşülecektir ama yani biz kendimize inanıyorsak, düşüncelerimize inanıyorsak yaptığımız siyasete inanıyorsak bizim bu tür buluşmalardan, bu tür masalardan kaçmamızın hiçbir anlamı yok diye düşünüyorum. Bütün mesele burada Dağlık Karabağ konusudur ki Dağlık Karabağ konusunda da zaten bizler Minsk sürecinin adil bir şekilde neticelenmesinden yanayız. Kaldı ki burada BM Güvenlik Konseyi'nin vermiş olduğu karara Ermenistan'ın uyması gerekir... Ve Minsk sürecinin belirleyicileri olan gerek ABD gerek Rusya Federasyonu, gerekse Fransa 16-17 yıldır süren bu görüşmeleri artık noktalaması lazım, Bir yere vardırması lazım.

Azerbaycan ziyaretinde de... Ben İlham Aliyev kardeşimle de bu konuyu zaten ayrıca görüştüm. Herhangi bir bu noktada sıkıntı olduğunu zannetmiyorum ama bunun üzerinden nemalanmak isteyenler, bunun üzerinden politika yapmak isteyenler... Ne yazık ki, ülkemde ana muhalefet ve muhalefet partisi, 'buradan bir şey alabilir miyiz' gayreti içerisinde. Geçmişte, mensubu bulunduğu partinin lideri, bu tür görüşmeleri o da yaptı. Yani bunlar devletler arasında olağan şeylerdir, olmalıdır. Masadan kaçtıkça hiçbir şey elde edemezsiniz. Siz masaya gelin, başkaları masadan kaçsın. Olayı böyle düşünüyorum.''

SURİYE-İSRAİL DOLAYLI GÖRÜŞMELERİ

Başbakan Erdoğan, ''Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu ile ilgili 3 ülkenin dışişleri bakanları İstanbul'da bir araya geldi. Daha sonraki trafik nasıl olacak?'' sorusuna, şu karşılığı verdi:

''Şimdi, ben dışişleri bakanımızı cumhurbaşkanımız ile beraber göndermeyi düşünüyorum. Orada maç arası, maç sonrası bir görüşme yapmalarını da istiyorum. Bu görüşmelerin ikinci etabının dışişleri bakanlarımız kendi aralarında yapacaklar. Ve 2. etabı da bu şekilde devam edecek. Çünkü bunlar tabii bir anda olacak şeyler değil. Belli bir zamanı alacaktır.''
Erdoğan, ''Sizin arabuluculuğunuz ile yürütülen görüşmelerle ilgili Sayın Esad'ın da bir açıklaması oldu. Toplantının başında 6 maddelik bir öneri sunduğunu söyledi. Bununla ilgili size İsrail'den bir yanıt geldi mi? Doğrudan görüşmelere geçmek için ne kadar süre kaldı?'' sorusuna da, ''Şu anda süreç olumlu gidiyor. 18-19'unda 5. etap buluşma yapılacak. Bu olumlu sürecin olumlu şekilde neticelendirilmesi şüphesiz ki tarafların arzusudur. Biz de bunu böyle bekliyoruz. Çabamız bu istikamette devam edecektir. Dolaylı bir aracılığımız, arabuluculuğumuz da olsa bu çok çok önemli bir adımdır. İnşallah hayırlı olur'' şeklinde yanıtladı.

"BAYKAL'IN KABİLİYETİ BUDUR, BAŞKA DA BİR İŞE YARAMAZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için, ''Bari Ermenistan'a gitmişken soykırım anıtına da bir çelenk koysun'' biçimindeki sözlerini değerlendirdi.

Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin başkenti Şam'da yapılan dörtlü zirvenin ardından kaldığı otelden ayrılırken, bir gazetecinin Baykal'ın sözlerini hatırlatması üzerine şunları söyledi:

''Sayın Baykal'ın kabiliyeti budur zaten başka bir işe de yaramaz. Sadece böyle olumsuzluklar üzerine sürekli olarak muhalefetini sürdürür. Ne yapılacağına dair dünden bugüne gösterdiği birşey olmadığı gibi yarına yönelik birşeyi de yoktur.''

Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün milli maç için Erivan'a gidişi konusunda, ''Bari Ermenistan'a gitmişken soykırım anıtına da bir çelenk koysun. Böylece, kendisini bu geziye yönlendirenleri veya gitmeye ikna edenleri daha çok mutlu etmiş olur'' demişti.

AA