kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Ağustos ayında elleri üşüyenlere sıcak öneriler

* Benim el ve ayaklarım çok üşür. Özellikle ellerim yazın bile üşümekten mosmor oluyor. Denize bile giremiyorum. Sizce hasta mıyım? Meltem Y./İzmir
Kendinizi yalnız sanmayın, Birçok kişi sizin gibi soğuk el ve ayaktan mustarip. Soğuk el ve ayaklar buralardaki kan damarlarının büzüşmesi ya da bir şekilde tıkanması ile ortaya çıkan şikayetlerdir. Bu; cilde doğru giden kan damarlarının etrafındaki bağ dokusu gerginliğinin artması ile ortaya çıkar. Dolayısıyla el ve ayaklara kan akışı azalır. Önce renkleri pembeden mora döner, zaman zaman mavileşir, hatta beyazlaşır. Kan akımı düzelmeye başlayınca renk geriye doğru döner. Bu sırada zonklama ve karıncalanma hissi olur. Birçok insanın benzer şikayetleri vardır fakat soğuk el ve ayak bazı insanlar için gerçekten sıkıntı verici, ciddi bir sorun olabilir. Bu insanlar kendilerini yazkış kalın çorap ve eldiven giymek zorunda hissedebilirler. El ve ayakları her zaman soğuktur. Bu duruma yol açan sebepler şöyle sıralanabilir:

STRESTEN UZAK DURUN!
* Kalp ve damar hastalıklarına bağlı dolaşım bozuklukları.

* Stres.

* Uzun süreli titreşim yapan el aletleri ile çalışmak.

* Bazı ilaçların yan etkileri.

* Altta yatan bazı hastalıklar. (Hipotiroidizm, östrojen ve progesteron denge bozuklukları ya da adrenal yetmezlik gibi...)

*
Raynaud hastalığı (Bazı insanların kan damarları soğuğa karşı aşırı hassastır ve kolaylıkla büzüşür. Bu duruma Raynaud Hastalığı denir. Daha çok genç kadınlarda görülür. Parmak uçları, parmaklar ve hatta tüm el soğur ve beyazlaşır. Uyuşukluk görülür ve ince hareketleri yapmak güçtür. Bazen işe ayaklar da karışır. Benzer durumlar ayaklarda da görülür.)

NELER YAPILABİLİR?
Soğuk el ve ayaklardan yakınanların alabilecekleri önlemler ise şunlardır:

* Soğuk su ile el ve ayakların temasının önlenmesi gerekir. Sıkı giyinmek ve soğuktan kaçınmak gerekir.

* Sigara içmeyin, çünkü dolaşımı bozar.

* Kafeinden uzak durun çünkü kafein kan damarlarını daraltır.

* Soğuk cisimlere dokunmaktan kaçının. Mesela buzu maşa ile tutun.

* Parmaklarınızı gererek, kollarınızı esnetecek hareketler yapın. Bu tür hareketler kan dolaşımını artıracağından, ısınmayı hızlandıracaktır.

* Ayağınıza yapışan ince ayakkabılar giymeyin.

* Ve tabii ki altta yatan bir hastalık varsa mutlaka onun tedavisine yönelin.