kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Spora başlayıp devam etmenin başlıca yolları

Yüksek kolesterolüm var. Doktor egzersiz yapmamı önerdi. Spora başlamaya kararlıyım ama yine yarım kalacak diye korkuyorum. Sporu devam ettirmenin yolları nelerdir? Kerimcan T./Ankara

Çocuklukta edinilmeyen egzersiz yapma alışkanlığını özellikle sağlık sorunlarına bağlı olarak sonradan elde etmeye çalışma, ne yazık ki pek çok kişi için başarısız oluyor. Ancak sürdürülebilir bir egzersiz seçmenin yolları var:

SEVDİĞİNİZ SPORU YAPIN
* Kendinize gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koyun. Araştırmalar orta düzeyde yapılan sporun bile, kolesterolü düşürmekte etkili olduğunu gösteriyor.

* Severek yaptığınız bir spor çeşidi seçin. Aksi halde sürdürmekte zorlanırsınız. Eğer hoşunuza gitmiyorsa iş arkadaşınız tenis oynayarak kilo verdi diye, tenis dersleri almaya başlamayın. Onun yerine giyin ayaklarınıza rahat bir ayakkabı, her gün evden işe, işten eve tempolu bir şekilde yürüyerek gidip gelin.

EGZERSİZ TAKVİMİ TUTUN
* Uyguladığınız egzersizler için takvim tutun. Gözlem ve araştırmalar; kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırmak için en az haftanın üç günü en az yarım saat süre ile orta düzeyde spor yapmanın gereğini ortaya koymakta. Orta düzeyde spor saatte 6 km. hızla yürümek ya da eşdeğeri spor anlamına gelir.

* Bu takvim üzerinde, belirli performansa ulaşmak istediğiniz zamanları işaretleyin. Örneğin; hiç durmadan bir kilometre yüzmeyi planladığınız güne bir yuvarlak koyun. O gün planlarınız tutar ve hedefe ulaşırsanız kendinizi ödüllendirin.

* Kendinize bir adımsayar alın. Çok ucuza satılan modellerini de bulabileceğiniz bu küçük elektronik aletler, çalıştırıldığı süre boyunca kaç adım attığınızı sayar. Atacağınız her 3 bin 500 adım, yaklaşık yarım saatlik tempolu yürüyüşe denk gelmektedir. DOKTORA DANIŞIN

* Egzersiz yaparken yiyip içtiklerinize de dikkat ederek, belirli bir program dahilinde kaslarınızı da geliştirmeye çalışın. Kaslı dokuya dönüşen her fazla kilo, kolesterol mücadelesinde kazanılan bir mevzi demektir. Çünkü yağ ne kadar kasa dönüşürse, kalori yakışı o kadar artar ve bu durum zayıflamayı da hızlandırır.

* Herhangi bir spor programına başlamadan önce, sağlık durumunuzu tespit etmek üzere doktorunuzu ziyaret edin. Özellikle kronik sağlık sorunlarınız varsa ve durağan bir hayat yaşıyorsanız; aniden ve programsız bir şekilde başlayacağınız spor sağlığınıza ek bir yük getirebilir. Bu nedenle, bu tavsiyeye uymak son derece önemlidir.