kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Özel sütlerle yüksek kolesterol düşer mi?

Basında giderek artan oranda, kolesterolü düşürdüğü iddia edilen süt ve süt ürünleri reklamına rastlıyoruz. Bir türlü kullanmaya karar veremiyorum; siz ne dersiniz? Ece S. / İstanbul

Benim ne dediğimden öte literatürün ne dediği önemli gibi geliyor bana. Tıbbi literatüre göre eğer bu ürünler düzenli kullanılırsa, iki-üç hafta içerisinde kandaki kötü kolesterol oranını yüzde 10-15 düşürüyorlar. Bitkilerden elde edilen sterol ya da stanol denilen bu maddeler, bağırsaklardan gıdalarla aldığımız kolesterolün emilmesine engel oluyorlar. Taşıyıcı olarak süt ürünlerine katılıyorlar ve bilinen bir yan etkisi olmadığından, ürünü ihtiyacı olan herkes kullanabiliyor.

BU ÜRÜNLER İLAÇ DEĞİL
Fakat size şunu da söylemeden edemeyeceğim; bu tür ürünleri ilaç gibi düşünmek son derece yanlış. Çünkü bunların ilaç gibi kontrol edilebilir etkileri yok. Ne ilaçlar gibi deneysel ve klinik aşamalardan geçiyorlar ne de tedavide yerleri var. Bunlara 'fonksiyonel gıdalar' deniliyor ve görevlerinin başında hastalıkları tedavi etmek değil; sağlıklı yaşama destek vermek geliyor.

STANOL ETKİLİ AMA...

Sizin sözünü ettiğiniz, içine sterol ya da stanol katılmış sütler ve yoğurtlara gelince; tek başına ya da kolesterol ilacı ile birlikte kullanıldığında etkili olduğu söyleniyor ama bana göre bu iş, tıka basa yedikten sonra üzerine soda içip rahatlamaya çalışmaya benziyor. Asıl olan, fonksiyonel gıdadan çare arayacağınıza o duruma düşmemek. Çünkü sterol ya da stanol içeren sütlerin etkisi asıl gıdalarla aldığımız kolesterolü düşürmek üzerine. Dolayısı ile doğru ve sağlıklı beslenirseniz, bu sütlerden medet ummaya gerek kalmaz.