kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Yaza eğlence katmak için yüzün ve bisiklete binin!

* Yaz mevsimi ile birlikte içimde, yoğun bir şekilde kendim için iyi bir şeyler yapma isteği duymaya başladım. İçim kıpır kıpır! Bana, bu enerjimi ne için harcamamı tavsiye edersiniz? Özlem Y./İstanbul

Yazla birlikte sizde de olduğu gibi; insanın ruhunda umut dolu, olumlu duygular uyanır. Benim size sağlıklı bir yaşamı yakalamak için bu iyi duygulardan yararlanarak neler yapabileceğinize dair, bazı küçük önerilerim olabilir. Örneğin:

* Kısa yürüyüşlere çıkın. Bunu doğayı keşfetmek üzere bir şans olarak kullanın.

* Yediğiniz porsiyonları küçültün.

* Yolculuğa mı çıkıyorsunuz ya da tatilde misiniz? Gitmeden yanınıza bir ip ya da peşinden koşacağınız bir top alın. Bu küçük egzersizler, zinde hissetmenize yardımcı olur.

SUDA YÜRÜYÜN!
* Denizde çocuklarınızla yapabileceğiniz eğlenceli bir egzersiz de; göğsünüze kadar gelen suda yürümektir. Yerçekimi az olacağı için diz ve bel sorunu olanlar bile rahatlıkla bunu yapabilir. Sürtünmenin fazla olması, bu esnada harcanan enerjiyi arttıracaktır.

* Kilo vermeye niyetleniyorsanız; işe küçük adımlarla başlayın. Bir şeyler atıştırmak istediğinizde, patates cipsi değil de patlamış mısır yiyin.

* Hareket etmeye mecaliniz mi yok; yine de edin. Egzersiz vücudunuzun oksijen kullanma yeteneğini arttıracağından sonrasında daha iyi hissedeceksiniz.

* Kilo vermek niyetindeyseniz işi ağırdan alın. Günde azaltacağınız 200 kaloriyi ne siz ararsınız, ne de verdiğiniz kilolar geri gelir. Fakat bu; ayda bir kilo, yılda 12 kilo eder.

TELEVİZYONU AZALTIN!

* Spor yapmayı bir türlü sevemediniz mi; yüzmeyi deneyin. Yüzmek herkesin seveceği, rahatlıkla yapabileceği ve vücut için çok faydası olan bir spordur.

* Eğer kilo vermenizin kalıcı olmasını istiyorsanız; şu dört kurala uyun: Düzenli egzersiz yapın. Kahvaltıyı ihmal etmeyin. Az kalori almaya özen gösterin. Televizyon izleme sürenizi haftada 10 saatle sınırlayın.

* Eğer yapabiliyorsanız; bisiklete binmek canınız hiç sıkılmadan yapabileceğiniz harika bir spordur. Herkesin yarış bisikletçisi olması gerekmez. Siz de kendinize uygun bir ritimde, bisikletinizle şehirleri ya da doğayı keşfedin.

* Eğer sağlığınız elveriyorsa; yaptığınız egzersizin şiddetini arttırın. Bu; bir yandan bedeninizi hareketli tutarken, bir yandan da kalori yakmanıza ve kas kütlenizi arttırmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın; 15 dakika merdiven çıkmak yarım saat tempolu yürümeye eşdeğerdir.