kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Bacaklarınızdaki varisler ailenizin mirası olabilir!

Son 5 yıldır, bacaklarımda varisler ortaya çıktı. Bu konudaki şikayetlerim giderek çoğalıyor. Varisler neden ortaya çıkıyor? Varislerden kurtulmak için neler yapabilirim? Ekin Ö./Adıyaman

Varis oluşumu ile ilgili kesin bir bilgi olmamasına rağmen, venlerin duvarlarında oluşan genişleme ve beraberinde kapakların fonksiyonlarındaki zayıflama ile kirli kan artık venler içinde tutulamaz duruma gelir ve bacağın alt kısımlarına doğru akmaya başlar. Bu; beraberinde venlerin şişmesini getirir. Dışarıdan gözle de görülebilen bu şişmelere 'varis' adı verilir. Damarların içinde biriken ve şişmeye neden olan bu kan, bacaklarda şişkinlik hissi, dolgunluk hissi ve çabuk yorulma yakınmalarına neden olur.

GENLER YATKIN KILAR!
Genetik yatkınlık, varis oluşmasına katkıda bulunan bir numaralı faktördür. Kadınlarda çok daha sık gözlenir. Hamilelik, menopoz, doğum kontrol hapı kullanımı, östrojen ve progesteron kullanımı; varisi kolaylaştırıcı faktörlerdendir.

HAMİLELİKTE ARTAR!

Hamilelikte dolaşan kan miktarı artar ve bu; venlerin daha geniş ve daha dolu kalmasına neden olur. Büyüyen rahim de venlere baskı yapar. Özellikle çoğul hamileliklerde varis oluşumu olasılığı daha yüksektir. Varis oluşumuna yol açan diğer faktörler; yaşlanma ve uzun süre ayakta durmayı gerektiren mesleklerdir. Varis tedavisi ya basınç yaratan varis çorabı kullanımı ya da girişim tarzında olmaktadır. Girişim; 'skleroterapi' denen damarların büzülmesini sağlayan ilaç enjeksiyonu, cerrahi yöntemle varisli damarların çıkarılması ya da lazer tedavisidir.