kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Prostat için PSA testi yaptırmak gereksiz mi?

* 55 yaşındayım ve elimden geldiğince düzenli sağlık kontrolü yaptırıyorum. Parmakla prostat muayenesi yaptıramıyorum onun yerine PSA yaptırıyorum. Sizce bu faydalı bir işlem mi? Ali S./İstanbul

* Sizin sorunuzu seçmemin nedeni, yeni belirlenen bazı kriterleri herkese anlatabilmek. Birçok doktor gibi ben de yapılan sıradan kontroller sırasında belirli yaşın üzerindeki erkeklerde parmakla prostat muayenesinin yanında, PSA testini de kullanıyordum. Her ne kadar PSA'nın kanser tarama testi olarak sıradan kontrollerde yeri vurgulanmamışsa da, bu tür kullanımlar sık görülmektedir.

DEĞERLENDİRİLMELİ...
Fakat şimdi U.S. Preventive Services Task Force isimli kuruluşun yaptığı çalışmalara bakıyorum da; artık açıkça ileri yaştaki erkeklerde PSA ile kanser taraması yapılmasının gereksiz olduğu ve bu uygulamaların prostat kanserinden ölüm sayısını azaltmadığı söyleniyor. Herkese PSA testi yaptırmak yerine, detaylı ve çok yönlü bir değerlendirmeye girmeleri öneriliyor. Prostat kanseri, erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen kansere bağlı ölüm sebebi. Günümüzde neredeyse her 6 erkekten birinin prostat kanserine yakalandığı görülüyor.

SADECE PROTEİN
PSA ise, prostat hücreleri tarafından üretilip kana salınan bir proteindir. PSA testi ile bu proteinin kandaki miktarı ölçülür. Her normal insanın kanında belirli miktarda PSA varken, bu protein prostat kanseri ve diğer prostat hastalıklarında erken dönemde yükselebilir. PSA testinin prostat kanserinin erken tanısında kullanılmasındaki tereddütün başlıca sebebi; her prostat kanserinde yükselmemesi ve yüksekliğine sadece kanserin sebep olmamasıdır.