kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya'ya ticarette 1 Eylül harekâtı

Rusya-Gürcistan gerginliği Türkiye'nin ticari ilişkilerine darbe vurdu. Ruslar Türk TIR'larını gümrüklerde bekletirken Türkiye de pazartesi itibariyle tedbir alacağını açıkladı Bakan Tüzmen "Rusların yaptığı devlet adamlığına yakışmıyor. Onlar ne yapıyorsa aynısını bizden görecekler. Tedbirler etap etap uygulanacak" dedi..
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1 Eylül pazartesi gününden itibaren Türkiye olarak Rusya'ya karşı tedbir paketinin uygulamaya konulacağını açıkladı. Bakan Tüzmen, Rusya'nın gümrük kapılarında Türk TIR'larını herhangi bir neden olmaksızın başka ülkelere yapılmayan bir şekilde engellediğini hatırlatarak, bu engellemelerin tamamıyla Türkiye açısından Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunu ve bu engellemelerin "tarife dışı engel'' kapsamına girdiğini kaydetti. Tüzmen, Türkiye'nin Rusya'ya karşı uygulayacağı tedbir paketinin, açık açık, etap etap, yavaş yavaş yerine geleceğini belirterek, "Biz daha önce söyledik, (rahatsız edilirsek, rahatsız ederiz) dedik'' diye konuştu. Bakan Tüzmen, pazartesi günü mütekabiliyet esasından hareketle, Rus ihraç ürünlerine Türk gümrüklerinde, Rus gümrüklerinde Türk ihraç ürünlerine uygulanan kısıtlamaların uygulanacağını kaydederek, Rusya'nın gümrüklerinde gerçekleştirdiği uygulamayı, sadece Rusya'da yayımlanan gizli bir iç genelge ile yaptığını söyledi. Bakan Tüzmen'in Rusya tedbirleri ile ilgili açıklamaları şöyle:
-Türkiye petrolde yüzde 40, doğalgaz da yüzde 60 oranında Rusya'ya bağımlı.
-Tüzmen, yalnızca Türkiye Rusya'ya değil, Rusya da Türkiye'ye bağımlı.
-Rusya'nın ihraç pazarları bağlamında Türkiye transit ülke konumunda.
-Bu hareketler Karadeniz'i beraberce paylaşan iki ülkenin ileriye dönük vizyonuna aykırı bir harekettir.
-Bizim istediğimiz bu ortağımızla hiçbir şekilde ticaret erbabının karşılıklı olarak zarar görmeyeceği, ülkelerin ekonomik açıdan, herhangi bir sıkıntıya girmeyeceği ve zenginlik eşiğinde birleşecek bir çalışmayı ülkelerin insanlarına sunmaktır. Devlet adamlığına yakışan budur. Önemli olan ülkenize refah getirecek çözümleri üretmektir.
-Esersiniz, gürlersiniz yarın öbür gün uygulamaları çatır çatır yaparsınız beraberce düşük gelir seviyesinde oturur, karşılıklı bir şekilde birbirinize bakarsınız. O değil. Önemli olan bu coğrafyada barış ve huzur ortamında zenginliği artırabilmektir.