kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Adnan Polat

Aslan'ı kükreten, Polat'ın üç ayaklı formülü oldu

RAHİM AK
Galatasaray'da 3 aşamalı kurtuluş planının detayları ortaya çıktı. Stada Arap ortak gelince Goldman Sach kredi musluğunu açtı. Şirket birleşmesi projesi hızlandı. Riva'daki araziye de Araplar talip oldu..
Yıllardır borç sorunu ile boğuşan Galatasaray, iki finansal operasyon ile ayağa kalktı. Borç sorununu gündemden kaldırdı. Borç sorununu çözmek için Seyrantepe Stadyumu'nun gelirleri, banka borçları ve elindeki en büyük değer olan Riva arazisi için birbirine bağlantılı proje hazırlayan Cimbom, projeleri teker teker hayata geçirdi. Takım 2001 yılından bu yana yapamadığı dünyaca ünlü yıldız futbolcuların (Herry Kewel ve Milan Baros gibi) transferlerini de gerçekleştirmeye başladı. Galatasaray'ı ayağa kaldıran finansal operasyon adım adım şöyle gerçekleşti.

ÖNCELİKLE STADYUM BİTİRİLİYOR
Galatasaray'ın kendisi için kurtuluş olarak gördüğü Seyrantepe'de yapılan stadyumla ilgili kaygıları ortadan kaldırmak için stadyumu yapan Eren Talu'nun işi çabuk bitirmesi için ortak alması sağlandı Dubai'de 5.5 milyon metrekarelik alanda inşa edilen Sports City'nin yatırımcıları Abu Dhabi Group ve Al Zarooni Group, yüzde 51 payla Eren Talu- Alke Ortak Girişimi'ne katıldı. Stadyum inşaatı çift vardiyaya çıkarıldı. Stadyumun zamanında bitirilmesi için tereddütler ortadan kalktı. Böylece 2009 Ocak ayından itibaren loca satışlarına başlanması hedefi gerçeklik kazandı. Stadyum gelirleri temlik gösterilerek yapılacak anlaşmaların önü açıldı.

TELEKOM'DAN 125 MİLYON $
Cimbom'un ikinci önemli adımı Türk Telekom ile yaptığı stadyuma Türk Telekom adının verilmesi ve forma reklamı anlaşması oldu. Bu anlaşma sonucu kulübün kasasına 10 yılda 100-125 milyon dolar arasında para girecek. Böylece kulübün gelir kalemlerinden birisi daha sağlanmış oldu. Yapılacak anlaşmalarda daha güvenilir bir gelir kalemi daha ortaya çıkması anlaşmaları kolaylaştırdı.

GOLDMAN SACH 'KÖPRÜ' OLACAK
İleriye dönük mali yapısı güçlenen kulüp galibiyet golünü uluslararası yatırım devi Goldman Sachs ile yaptığı anlaşmayla attı. Goldman ile stadyum gelirlerini temlik ederek 150 milyon dolarlık anlaşma paketi yapan kulüp bu anlaşma ile hem uzun süredir, kulüp gelirlerinin büyük kısmını kâr payı olarak vermek zorunda kaldığı borsa ortaklarından hem de Denizbank ve Vakıfbank borçlarından kurtulacak. Yapılan hesaplamaya göre kulüp 150 milyon doların 95 milyon dolarını Futbol AŞ ile Sportif AŞ'nin birleşmesi için gerekli olan çağrı için kullanmak zorunda. Geri kalan 55 milyon dolar ise banka borçları için kullanılacak. İki yıl ödemesiz köprü kredi şeklinde alınacak olan kredi 10 yıl geri ödemeli olacak.
Haberin fotoğrafları