kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rus kerestesi, teli ve kâğıdı gümrükte tek tek sayılacak!

Hazal ATEŞ ANKARA
Rusya'nın ihraç ettiği en kritik mal petrol ürünleri ancak önlemler kâğıt, amonyak gibi malların tek tek incelenmesi yönünde..
İLİŞKİLİ HABERLER
Rus kerestesi, teli ve kâğıdı gümrükte tek tek sayılacak!
Pazartesi gününden itibaren Rusya'dan gelen TIR'lara uluslararası anlaşmaların dışına çıkılmadan zorluk çıkarılacak. Rusya'dan gelen buğdaydan kimyasal gübreye, altından bakır tele kadar birçok ürün de tek tek sayılarak "tam tespit" yapılacak. Rusya Türk TIR'larına yönelik uygulamasından vazgeçene kadar Türkiye de "mütekabiliyet esasına" dayanarak "kısasa kısas" diyecek. Türkiye, Rusya'dan başta ham petrol ve doğalgaz olmak üzere toplam 25 kalemde ürün alıyor. Petrol ve gaz ithalatın yarıdan fazlasını oluşturuyor. Eylem planı kapsamında Rusya'nın yaptığı gibi tüketim ürünleri tek tek incelenerek, Rus malı taşıyan TIR'ların girişi geciktirilecek. Buğday, kâğıt, demir çelik, kömür, altın, karton, kimyasal madde, bakır teller, gazete kâğıdı, ağaç, saf amonyak, kok kömür gibi ürünlerde inceleme süresi uzatılacak. TIR'lara yüklü bu ürünler Rusya'nın yaptığı gibi bir bir incelenecek. 2007 sonu itibariyle Rusya'dan toplam 23 milyar 506 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Bunun 14 milyar dolarlık bölümünü ham petrol, doğalgaz ve petrol yağları oluşturdu. Ayrıca, yaklaşık 5 milyar dolarlık kömür, demir, alüminyum, 4 milyar dolarlık da tüketim maddeleri ithal edildi.

40 BİN TÜRK İŞÇİSİ ÇALIŞIYOR
İhraç edilen ürünler arasında otomobil, tekstil ürünleri, turunçgiller, domates, sentetik iplik ve dokumalar, kıymetli metaller ve kaplamalarından mücevherci eşyası, demir çelik çubuklar, motorlu taşıtlar, kara taşıtları için aksam parçaları, ev tekstili, krom cevherleri yer alıyor. Rusya'da 40 bin Türk işçisi var.