kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
‘BENİM TESİSİM KÜÇÜK BİR TÜPRAŞ’ Toplam 550 bin ton bitkisel atık yağın biyodizele çevrilmesi halinde 750 milyon dolarlık bir petrol ithalatını Türkiye’nin yapmamış olacağına işaret eden Mustafa Ezici, "Aslında benim Dilovası’ndaki tesisim bir nevi küçük TÜPRAŞ" dedi.

1 litre atık yağ getirene 40 kuruşluk çek verecek!

HACER GEMİCİ
Atık yağdan biyodizel üretmeye hazırlanan Ezici, bir perakende zinciri ile 1 litre yağ getirene 40 kuruşluk hediye çeki vermek üzere anlaştı. Böylece suyun kirlenmesinin önüne geçilecek..
Kyoto Protokolü'ne imza atmaya hazırlanan Türkiye'de yılda 350 bin tonu bulduğu tahmin edilen atık yağın sadece 3 bin tonu toplanabiliyor. Lavabolardan dökülen 1 litre yağın 1 milyon litre temiz suyu kirlettiği ifade edilse de Türk halkı, atık yağlarını nasıl biriktireceği konusunda bilinçlenemedi. Yıllardır 'atık yağı' kendine sermaye yapan ve şu anda pazarın yüzde 70'ini elinde bulunduran Ezici Yağ, uluslararası bir perakende devi ile 'promosyon' yolu ile yağ toplama sürecini başlatmaya hazırlanıyor. 1 litre atık yağ getirene 40 kuruşluk hediye çeki vereceklerini ifade eden Ezici Yağ'ın sahibi Mustafa Ezici, "10 kilo getiren 4 YTL kazanacak. Amaç insanları bu konuda bilinçlendirmek" dedi. 1 Ekim itibarıyla Dilovası'ndaki tesislerinde atık yağdan biyodizel de üretmeye hazırlanan Ezici, bu amaçla Türkiye genelinde 200'e yakın bayilik de verecek. Bayiler topladıkları atık yağların kilosunu 60 YKr'den Ezici'ye satabilecek. Apartmanlara bırakılacak 55'er kiloluk 2 tane bidonun teslimi sırasında 5'er litrelik ayçiçek yağı verilecek. Yani Türk halkı promosyonla yağlarını lavaboya dökmemeyi öğrenecek.

'HERKES KAZANACAK'
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Mustafa Ezici, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan aldığı geri kazanım lisansı ile Türkiye genelindeki kızartmalık yağları toplamaya talip olduklarını belirterek, "Türkiye'de 10 bin nokta ile anlaştık. Şimdi 200'e yakın bayilik vermek istiyorum. Bunlar ortalama litresini 30 YKr'a mal ederek topladıkları atık yağları bana getirdiklerinde 60 YKr ödeyeceğim. Böylece herkes kazanacak" diye konuştu.