kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD vatandaşlarını takip ediyor

Yeni Haber
Amerikan Washington Post gazetesi, hükümetin vatandaşları hakkında, 15 yıl saklanmak üzere bilgi toplamak için sınır kontrol noktalarındaki verileri kullandığını, bunun da özel hayatın korunmasına ilişkin kaygıları gündeme getirdiğini yazdı.

Habere göre, İç Güvenlik birimi yetkilileri, sınır kontrol noktalarındaki verilerin toplanmasının terör tehdidine yönelik daha geniş çaplı koruma çabalarının bir parçası olduğunu söylüyor.

Washington Post, Gümrük ve Sınır Güvenliği'nin bir duyurusuna göre de bu birimin terör ya da diğer yasa dışı girişim tehditlerinin araştırılması için sınır geçişlerindeki verilerin yok edilmediğini belirtti. Haberde, söz konusu duyuruya göre toplanan bilgilerin federal, eyalet ve yerel yönetimlerle paylaşılabileceğine işaret edildi.

Uluslararası havayolu yolcularının bilgilerinin aynı biçimde uzun süredir toplandığı belirtilen haberde, ancak kara sınırından giriş yapan Amerikan vatandaşları için kayıt tutulmasına bu yıl başlandığı kaydedildi.

Hükümetin vatandaşlarını bu şekilde takip etmesine tepki gösterenler, kişisel verilerin yaygın biçimde toplanmasından kaygı duyarak, sistemin kötüye kullanılmasının engellenmesi için koruma sağlanması gerektiğine işaret ediyorlar.

Demokrasi ve Teknoloji Merkezinden Greg Nojeim, insanların ülkeye giriş yaptıklarında kontrol edilmeyi beklediklerini ve hükümetin kabul edilebilir ya da edilemez olduklarına karar vermelerini anladıklarını ancak kayıtları 15 yıl saklamalarını beklemediklerini söyledi.

İç Güvenlik birimi sözcüsü Russ Knocke ise bilgilerin saklanma süresinin meşru olduğunu savunarak, suç ya da terör eylemi söz konusu olduğunda planlamanın hatta suç ortakları arasındaki ilişkinin yıllarca sürebileceğini, bu bağlamda seyahat kayıtlarının da görevlilerin noktaları birleştirmesine yardım edebileceğini kaydetti.

CİHAN