kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Suriye, Rusya ile askeri ilişkileri genişletmek istiyor

Yeni Haber
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya'ya yapacağı ziyareti iki ülke arasındaki askeri ilişkileri genişletmek için kullanacağını söyledi.

Esad, Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'a verdiği demeçte, Rusya-Gürcistan çatışmasının Rusya ile Suriye'nin savunma alanındaki işbirliğini artırması gerektiğinin ''altını çizdiğini'' kaydetti.

Moskova, Gürcistan'ı çatışmalarda İsrail tarafından sağlanan malzemeleri kullanmakla suçlamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile görüşmek için bu hafta Moskova'ya gelmesi beklenen Esad, ''Görüşmede elbette temel konu askeri ve teknik işbirliği olacak. Silah alımı konusu çok önemli. Bunu hızlandırmamız gerektiğini düşünüyorum. Öte yandan batı ve İsrail Rusya'ya baskı yapmaya devam ediyor'' ifadesini kullandı.

İsrail'in Gürcistan'a silah satışına atıfta bulunarak İsrail'in bu konudaki rolünün Suriye gibi ülkelerin Rusya ile işbirliğini artırmasını teşvik edeceğini kaydeden Esad, ''Bence gerek Rusya, gerekse dünyadaki herkes İsrail'in ve Gürcistan krizindeki askeri danışmanlarının rolünün farkında. Eğer Rusya'da önceden bu güçlerin dost olabileceğini düşünenler varsa sanırım hiçbiri artık öyle düşünmüyor'' diye konuştu.

Rus askeri yetkilileri, İsrail'i Gürcistan'a askeri araç, patlayıcı sağlamak ve Gürcü askerlerini eğitmekle suçlamıştı.

İsrail, hükümet olarak başka ülkelere silah vermediklerini açıklamış, ancak İsrailli özel şirketler, Savunma Bakanlığının izniyle başka ülkelere silah satışı yapıp, söz konusu ülkelerin askerlerini eğitebiliyorlar.

AA