kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

O kadar fabrika açtım ana habere çıkamadım!

Ayfer Toprak, spor yaparken, bir otelde konaklarken ya da bir restoranda yemek yerken resim alma fikrine kapılmanız için çalışıp duruyor adeta. Sonuç hiç de fena değil. Bu güne kadar düzenledikleri 250 sergide yaklaşık 15 bin adet resim satılmış.
Şu sıralar TMSF'ye olan borçlarını ödemekle uğraşan Halis Toprak'ın kızı olan Ayfer Toprak, 14 yıl Toprak Seramik'te çalıştıktan sonra sanat işine merak salıp, kendi işini kurmuş ve açtığı sanat galerisinde Türk ressamlarına ait resimleri sanat severlerle buluşturmuştu.
Bodrum The Marmara'da geçen hafta açılan Remzi İren-Hikmet Çetinkaya sergisinde sohbet etme fırsatı bulduğum Toprak'tan öğrendim ki The Marmara'nın çoğunluğu ABD'li turistlerden oluşan misafirleri de düzenlenen sergilere büyük ilgi gösteriyor ve resim satın alıyor. The Marmara Genel Müdürü Günseli Budak da, tatil yapan misafirlerinin kültür ve sanat faaliyetlerine büyük ilgi gösterdiğini ve ayaklarına kadar gelen bu etkinliklerden çok memnun kaldıklarını söylüyor.
Hal böyle olunca, Ayfer Toprak ve ekibi yaz boyunca Bodrum'da bir dizi etkinlik yapıyor. Örneğin plajı dünyanın en seksi plajı seçilen Kempinski Barbaros Bay Oteli'nin sanat galerisini Toprak kuruyor. Princess Oteli'nin için de düzenli olarak sergiler düzenliyor.
Toprak daha önce İstanbul'da Mayadrom Spor Merkezi'nde ve Bebek'te bir kafede de sergi açıp bütün resimleri satma başarısını göstermiş.

Yılda 30 sergi
Ayfer Toprak'ın sanat macerasının ilk zamanlarında baba Halis Toprak pek bir şaşırmış. Öyle ki, kızının sanat galerisinin açılışına dönemin kültür bakanı gelip de bütün gazetelerde ve ana haber bültenlerinde bu konuya yer verilince dayanamamış ve "Ben o kadar fabrika açtım ama bir kere bile ana habere çıkamadım. Nasıl oluyor bu senin galeri ana haberde!" deyivermiş.
Kendine güveni gelen Ayfer Toprak hemen akabinde bir heykel sergisi açmış. Yağmurlu bir günmüş ve baba Toprak kızı da üzülmesin diye, 'Kızım bugün kimse gelmez. Yağmur da var. Bekleme' demiş. O gün Toprak'ın daveti hem çok kalabalık olmuş, hem de Cumhuriyet gazetesi ertesi gün çeyrek sayfa bu konuyu haber yapmış.
İşte o zaman Halis Toprak kızını çağırmış ve masanın üstündeki Cumhuriyet gazetesindeki haberi göstererek, 'Sen bunun yerine reklam verseydik, kaç lira ödememiz gerekirdi biliyor musun' demiş ve kızının başarısını kutlayarak daha önce çok cüzi tuttuğu sanat bütçesini iki katına çıkartmış.
Toprak Sanat Galerisi şimdi yaz dahil yılda 30'a yakın sergi sergi yapıyor. Sergiler Adana'dan, Bursa'ya, Ankara'dan, Bodrum'a ve Antalya'ya kadar Türkiye'nin bir çok ilinde düzenleniyor. İsmail Acar, Fikret Otyam, Remzi İren, Hikmet Çetinkaya, Adil Ocak'ın da aralarında bulunduğu bir çok sanatçı Toprak'la çalışıyor.

Çetinkaya Louvre yolcusu
Bu arada Remzi İren ve Hikmet Çetinkaya'nın resimlerinden oluşan sergide çizdiği gelincikleri seyretmeye doyamadığım ressam Çetinkaya, Ekim ayında Paris'te ünlü Louvre Müzesi'nde de bir sergi açacağını söyledi.
Özetle söylemek istediğim o ki, birincisi sanatı tatil hayatıyla buluşturmak süper bir proje. Herkes kazançlı çıkıyor. İkincisi de, borçlarını temizleyerek TMSF Başkanı Ertürk'ün deyimiyle itibarını geri kazanmaya çalışan Halis Toprak, kızı Ayfer Toprak'ın sanat faaliyetleri sayesinde şirketine de saygınlık kazandırıyor.