kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Ermenistan sıkışınca...

Kabinenin etkin ismi dünkü sohbetimizde, şu cümleyi söyleyip sustu: "Çok önemli açılım yapıyoruz, kamuoyunun çok fazla haberdar olmadığı girişimler söz konusu..."
Sözünü ettiği hükümetin Kafkas politikası...
Bir de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta Moskova ve Tiflis gezileriyle gündeme getirdiği Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu (KİİP) önerisi çerçevesinde gerçekleşen temaslar.
Başbakan, iki başkentin ardından bugün üçüncüsüne, Bakü'ye gidecek.
Coğrafi ve ekonomik olarak bölgedeki beş ülke arasında oluşturulması temeline dayalı Platform'un çalışması için Azerbaycan'dan da destek istenecek.
Görünen o ki Bakü yönetimi de Platformun oluşmasına destek verecek.
Bu durumda geriye Erivan kalıyor...
Ermenistan yönetiminin Erdoğan'ın önerisine sıcak bakmama gibi bir ihtimal var mı?
Bizce yok...
Çünkü Ermenistan'ın durumu RusyaGürcistan arasındaki çatışmalar sonrasında çok daha zorlaştı.
Ermenistan'ın dünyaya açılımını gerçekleştirdiği Gürcistan'ın Poti limanı Ruslar tarafından bombalanıp abluka altına alınınca en önemli nefes borusu koptu.

Nefesi kesildi
Zaten sığ zemini dolayısıyla geniş okyanus gemilerinin yanaşmasına elverişli olmayan Poti Limanı'nın bir de kullanılamaz hale gelmesi ve bazı gemilerin zarar görmesi, Ermenistan'ı güç durumda bıraktı.
Açık denizlere kıyısı olmadığı için komşusundan bu ihtiyacını karşılayan her ülkenin içinde bulunduğu sorunu zaten yaşayan Ermenistan, Gürcistan'daki çatışmalar dolayısıyla önemli bir çıkış kapısını da kaybetti.
Ağır olan taşıma maliyeti çok daha yükseldi.
Bir tek İran'a açılımı olan, ancak buradan da istediği gibi hareket etmekte zorlanan Ermenistan, geçmişte soğuk baktığı Türkiye Gümrük Kapısı'nın açılmasını bekliyor.
"Güvenli tek nefes borusu" olarak Kars Doğu Kapı'yı görüyor.

Hemen değil
Türkiye sıkışan Ermenistan'ın rahatlaması için beklentilerine hemen yanıt verebilir mi?
Erdoğan'ın bugün Bakü'deki görüşmelerinde, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars projelerinin güvenliğinin yanı sıra bu konu da masaya yatırılacak.
Hemen belirtelim, Erdoğan hükümeti, "Ermenistan, Türkiye'nin dostluğuna ihtiyacı çok daha fazla hissedene kadar" adım atma niyetinde değil.
Önce Erivan yönetiminin adım atmasını bekliyor.
Bunun başında da Dağlık Karabağ sorunu geliyor.
Her ne kadar sorun çözülüyor gibi görünse de yakın geçmişte Ermenistan'da yapılan seçimlerin "katı klasik milliyetçilik" zemininde geçmesi, Azerbaycan seçimlerinin de çok yakın olması süreci ağırlaştırdı.
Türkiye barış sürecinin hız kazanması ve kendisini de etkileyen Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunun sona ermesi için Gürcistan'daki gelişmeleri önemli bir fırsat olarak görüyor.
Ayrıca Gürcistan'ın toprak bütünlüğünden söz ederken, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü de akıllara getirmek istiyor.
Bölgenin sorunlarını kendi içinde çözmeyi öngören ve doğrudan görüşmelerin yolunu açacak Platformun çalışmasının çözüme katkı sağlayacağına inanıyor.
Aslında uzun süredir birçok yerde ayağına bağ olan Ermenistan sorunundan kurtulmak istiyor.
Bundan dolayı Cumhurbaşkanı Gül'ün milli takımların oynayacağı maç için Erivan yönetiminden aldığı daveti değerlendirmesi gerekiyor.