kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hayalet bayramı tüm ilginçliğiyle devam ediyor

Yeni Haber
Tayvan'da devam eden Hayalet Bayramı ilginç aktivitelere sahne oluyor. Başkent Teipei'in 35 km doğusundaki Toucheng kasabasında bayram dolayısıyla bambudan yapılan kulelere tırmanma yarışı düzenleniyor. Kulenin tepesine tırmanarak finale kalmak isteyen yarışmacılar zaman zaman hayatlarını tehlikeye atıyor.

Yarışmalar için Ku Peng ismi verilen özel bir kule yapılıyor. Kuleler iki kısımdan oluşuyor: Birinci kısımda 12 tahta direkle desteklenen, yerden 12 metre yüksekliğinde bir platform var. Bu platforma çıkabilen yarışmacılar kulenin ikinci kısmı olan bambu sırıklarına tırmanmaya hak kazanıyor. Kulenin toplam uzunluğu 30 metre civarında. Takım halinde yapılan yarışlarda 5 kişiden oluşan ekipler en hızlı şekilde kulenin tepesine tırmanmaya çalışıyor.

Tayvan'da Çin takvimine göre yedinci ay Hayalet Ayı olarak kabul ediliyor. Halk bu ayda ölü insanların ruhlarının dünyaya geri dönüşüne inanıyor. İnsanlar ölmüş atalarının ruhları için adak adıyorlar. Dünyada neslinden kimse kalmayan hayaletlerin kendilerine zarar vermesinden korkan Tayvan halkı onlar için bazı ritüellerle adak sunuyor. Bambu kulelere tırmanma yarışları bu ritüellerden biri. Yarışlar için özel olarak yapılan kulelerin etrafında adak adamak için inşa edilen daha küçük kuleler bulunuyor.

Hayalet ayının son günündeki finali kazanan, kulelerin tepesindeki yiyecekleri aşağıda bekleyen halka atma hakkı kazanıyor. Kulenin tepesine yarışmacılar için altın madalyonlar da konuluyor.

Yarışlarla ilgili bilgi veren yerel kültür uzmanı Prof. Lin Mao-hsien bambu kulelere tırmanma yarışının Toucheng'da Hayalet Bayramı sırasında yapılan en önemli ritüel olduğunu söyledi. Lin final yarışmasıyla dünyadan ayrılmak istemeyen hayaletleri geri göndermenin amaçlandığını belirtti.

Yarışlar sırasında bazı tehlikeli durumlar da yaşanabiliyor. Bugünkü yarışlarda bir yarışmacı platforma tırmanamayarak güvenlik ipine asılı bir şekilde havada kaldı. Güvenlik görevlileri hemen yardıma gelerek yarışmacıyı havada asılı kalmaktan kurtardı.

CİHAN
Haberin fotoğrafları