kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Bodrum, Turizm Bakanlığı ve Danıştay

Bodrum'u seven herkes, bölgenin tek elden yönetilmesi gerektiğini savunur. Tam 11 tane belediye var Bodrum yarımadasında. Kimisi iyi çalışıyor, kimisi kötü, kimisi hizmet etme çabasında, kimisi cebini doldurma niyetinde. Kanalizasyon için büyük paralar harcanıyor ama, koordinasyon yok. Arıtma yapılıyor; yetersiz kalıyor. Zaman zaman etrafa pis bir koku yayılıyor. Bodrum süratle betonlaşırken ve yazın konaklayan nüfus artarken, altyapı buna ayak uyduramamış.
Koordinasyon için ya bir büyükşehir belediyesi kurmak lâzım, ya da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, nihai yetkili sıfatıyla duruma vaziyet etmesi gerekiyor.
Nitekim böyle olacaktı. Bodrum yarımadası, Bakanlar Kurulu kararıyla, 24.11.2006'da, "Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme bölgesi, ilân edildi ve Turizm Bakanlığı yetkili kılındı. Turizm Bakanlığı 1/25.000 ölçekli planı hazırladı. Buna uygun olarak 1/5.000 ve 1/1.000'lik planları onaylama yetkisi de Turizm Bakanlığı'na aitti. Ama, 11 belediyeden biri olan Ortakent Belediyesi, Danıştay'a müracaat etti ve Danıştay 6. Dairesi, Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın plan onaylama yetkisini durdurdu. İşin içinde bir akrabalığın olduğunu söyleyenler bile var. Ortakent Belediyesi'nin danışmanı, mimar Mahmut Yıldırım, Danıştay 6. Dairesi'nin bilirkişi olarak atadığı Prof. Orhan Kuntay'ın bacanağıymış. Ortakent Belediyesi, Danıştay'a başvurusunda, mevcut işletmelerin yatak kapasitesinin ihtiyacı karşıladığını ileri sürüyor. Bunun ötesinde farklı alanların turizme açılmasının birinci sınıf tarım ve orman arazisine zarar vereceğini belirtiyor.
Oysa Turizm Bakanlığı, çok önemli bir karar almıştı: "İki yıl için bütün yapılaşma durdurulacak; tamamen altyapıya yoğunlaşılacak. Arıtma tamamlanacak; kanalizasyon sistemi geliştirilecek. İçme suyu şebekelerindeki kayıplar engellenecek. Bodrum, Ortakent, Turgut Reis, Gümüşlük istikametinde anayola paralel alternatif bir yol ile trafik hafifletilecek."
Danıştay 6. Dairesi, yürütmeyi durdurma kararı alırken, ekolojik dengenin sarsılabileceğini ileri sürmüş. Sanırsınız ki, Bodrum'da hiçbir aşırı yapılaşma yok; altyapı ve üstyapı arasında denge kurulmuş, sanki kanalizasyon ve arıtma tesisleri yeterli. Belli ki, masa başında verilmiş bir karar.
Kim yetkili olursa olsun, ana mesele işlerin tek elden yürütülebilmesi ve koordinasyonun sağlanarak, rantın önünün kesilmesi.