kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çiçek: "131 yasal düzenleme yapılacak"

CİHAN
Yeni Haber
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AB müktesebatına uyum açısından Anayasa'da bazı değişiklikler yapmanın zaruri olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu'ndan sonra açıklama yapan Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği isteyenlerin demeç yerine proje hazırlamasını istedi.

Çiçek, AB sürecinde yapılacak değişikliklerin yanında istenirse yeni Anayasa hazırlanabileceğini ya da Anayasa'nın kısmen değiştirilebileceğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu'ndan görüşülen konular hakkında basın açıklamasından sonra yeni Anayasa konusundaki soruları yanıtladı.

Cemil Çiçek, 131 yasada yapılacak değişikliğin bir kısmının Anayasa'yla alakası olacağını, yeni bir Anayasa yapılmayacaksa bile bu düzenlemelerin Avrupa müktesebatına uyum sağlaması için bazı Anayasa maddelerinin değişiminde zaruret olduğunu kaydetti. Adalet Bakanlığı yaptığı dönemde kamu deneticiliği olan ombudsmanlık konusunda yasal düzenleme yapıldığını dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in geri gönderdiğini, daha sonra tekrar kabul edildiğini belirten Çiçek, bu kez de Anayasa Mahkemesi'ne takıldığını, Anayasal dayanağı olmadığı gerekçesiyle iptal edildiğini aktardı. Kamu deneticiliği müessesesinin devreye girmesinin gerekliliği halinde Anayasa'da değişiklik yapılması gerekeceğini belirten Çiçek, "İster istemez onunla ilgili Anayasa'ya yeni bir hüküm konulması gerekecek. Diğer bir kısım siyasi kriterler açısından da, o manada bir Anayasa değişikliğine tabii olarak ihtiyaç olacaktır. Yeni bir Anayasa olacaksa, belki bütün bunları hesaba katan bir Anayasa sözkonusu olabilir. Ama her zaman ifade etmeye çalıştığım gibi bu hükümetin konusu değil. Parlamentonun, siyasi partilerimizin üzerinde duracağı bir konudur. Ümit ederiz, 2008-2009 bu manada verimli bir yıl olur, bu düzenlemeler açısından." diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM Başkanı Köksal Toptan'la görüşmesinin önümüzdeki yasama döneminde Anayasa değişikliğine katkısının sorulması üzerine Çiçek, AK Parti'nin geçtiğimiz yasama yılı başında hazırladığı Anayasa taslağını hatırlatarak, TOBB, Hak-İş, Türk-İş gibi meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle, konuya ilgi duyan bilim adamları, geçmişte Yargıtay başkanlarını, Danıştay başkanları ile Anayasa Mahkemesi başkanlarının konuşmalarında Anayasa değişikliğine temas edilmeyen bir konuşma olmadığına dikkat çekti.

Yeni bir Anayasa'nın ister tümüyle isterse bu tarafları ilgilendiren bölümleriyle daha etkin ve verimli bir kamu hizmetinin, bir yargı hizmetinin gerçekleştirilmesi bakımından gerekli olduğunu dikkat çeken Çiçek, "Yürürlükteki Anayasa'nın kifayet etmediği muhakkak değiştirilmesi gerekliliği ortadadır. Kaldı ki, 1982'den bu tarafa da müteaddit değişiklikler yapılmış olmasına rağmen zaten Anayasa'nın bütünü de bozulmuştur. Onun için bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğu ortada. AK Parti olarak biz, bu ihtiyacı gördüğümüz içindir ki, kendi önümüzden bu hazırlığı yaptık. Bizim bu değişikliğimizi olumlu bulanlar da oldu, olumsuz bulanlarda. Ama bu değişikliğe en hazır parti biziz. Umut ederiz ki, madem ki bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç var. O takdirde bu değişikliği telaffuz edenin bu sürece katkı vermesi lazım. Nasıl bir Anayasa istiyorlarsa bunu bir demeç olarak değil, bir proje olarak ortaya koymaları lazım. Türkiye'de en kolay şey demeç vermektir. 'Bir Anayasaya ihtiyaç var'. İyi de nasıl bir Anayasa. İçeriği ne olacak, ilkeleri neler olacak, nasıl bir değişiklik yapılacak. Bu konuyla ilgili herkesin bir hazırlık yapıp bu sürece katkı vermesi lazım." dedi.

Bu sürecin asıl sahibinin Anayasa'ya göre TBMM olduğunu hatırlatan Çiçek, 131 yasayla ilgili değişikliğin bir kısmının Anayasa'yla bağlantısı olacağını ve eğer 3-5 maddeyle bu iş olmaz denilerek yeni bir Anayasa yapılabileceğini, değilse bu düzenlemelerin Anayasal dayanağı için Anayasa değişikliğin yapılabileceğini kaydetti.