kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gürcü savaşı uzaya taşındı

CNN: "ABD-Rusya çekişmesi uzay çalışmalarını etkiler. Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmek için 5 yıl Rus uzay aracını kullanmak zorunda olan ABD köşeye sıkıştı."..
Tüm dünya yaklaşık bir haftadır Kafkaslar'daki savaşa ve bu savaşın yansımalarına kilitlenmiş durumda... Gürcü lider Mikhail Saakaşvili'nin ardından Rus lider Dimitri Medvedev'in de barış planının altına imza atması bölgedeki gerginliği bir nebze olsa da azalttı. Rus ordularının Gürcü toprağından çıkıp çıkmayacağı, Rusya'nın Saakaşvili'yi köşeye sıkıştırıp devirip devirmeyeceğiyse merak konusu... Tüm bu tartışmaların ışığında Amerikan CNN televizyonu Rusya ve ABD arasında yaşanan gerilimin uzaya da yansıyacağı yorumunu yaptı...

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

'PROGRAM ÇÖKER'
CNN, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) konusunda ABD ve Rusya arasında işbirliğinin bitmesi halinde Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) tüm uzay programlarını çökebileceği yorumunu yaptı. Buna sebep olansa ABD'nin ISS'ye giden uzay filosunu yenilemeye başlamış olması... Eski uzay aracı yerine Orion isimli yeni aracı 2015'de uzaya yollamaya hazır olacak NASA, o süre zarfında Rus uzay aracını kullanmayı planlıyordu. Ancak yaşanan gerginlik üzerine Rusya'nın ABD'ye Soyuz uzay aracını kullandırması tehlikeye girmiş durumda. 2010 yılında uzay mekiği filosu emekli olacak olan ABD 5 yıl boyunca uzay araştırmalarını yürütmek için Rusya'nın insafına kalmış olacak. CNN'e konuşan uzmanlar ABD'nin uzay programı sık sık karşı karşıya kaldığı Rusya'nın insafına bırakmaması gerektiği konusunun altını çiziyor.