kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Pervez Müşerref istifa etti

Yeni Haber
Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, iktidardaki koalisyon hükümetinin azil süreciyle karşı karşıya kalmasının ardından bugün istifa edeceğini açıkladı.

Pakistan'da devlet başkanının istifasının ardından beklenen sürece ilişkin bazı bilgiler şöyle:

-Anayasaya göre, meclisin üst kanadı olan Senatonun Başkanı Muhammedian Sumro devlet başkanı vekili olacak.

-Yeni devlet başkanı 30 gün içinde beş yıllığına seçilecek.

-Devlet başkanı, meclisin iki kanadı ve dört eyalet meclisinin üyelerinden oluşan bir seçiciler kurulu tarafından seçilecek.

Pakistan'da devlet başkanlığının Müşerref döneminde geleneksel rolünden çok daha fazla yetkileri bulunuyordu.

İktidardaki koalisyon hükümeti, Müşerref'in elinde tuttuğu meclisin feshedilmesi ile askeri ve yargı atamalarını yapma yetkilerini devlet başkanlığının sorumluluk alanlarından çıkararak bu mevkiyi sembolik hale getireceği açıklamaları yapmıştı.

MÜŞERREF'İN İSTİFASI HİNDİSTAN'I KAYGILANDIRDI

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in istifa etmesi, Hindistan'da ikili ilişkilerin daha da kötüleşeceği kaygısını yarattı.

Müşerref döneminde Pakistan ile diplomatik ilişkiler bakımından en iyi dönemi yaşadığı belirtilen Hindistan, komşusunda zayıf bir sivil hükümetin güçlü ordu ve istihbarat servisi üzerinde Müşerref kadar sağlam bir denetim kuramayacağı endişesi taşıyor.

Hindistan Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, Müşerref'in istifasının doğuracağı "boşluğun" sivil hükümet tarafından nasıl doldurulacağını belirtti ve "Sivil hükümetin radikal unsurları ne kadar kontrol edebileceğini ileride göreceğiz" dedi.

İki ülke arasında 2004 yılında başlayan barış sürecinin son aylarda sekteye uğradığı belirtiliyor.

Singapur'da yaşayan Hindistan dış politikası uzmanı C. Raja Mohan, "Hindistan Müşerref'i, son birkaç ayda yaşanan kaos ve bölünmeye karşı, kararlı ve ilişkiye girmeye istekli biri olarak görüyordu" dedi.

Güvenlik uzmanı ve Hindistan ordusunun eski subaylarından Ashok Mehta, "sivil hükümetin göreve başladığı mart ayında Müşerref'in yetkileri kısıtlandığı için, Pakistan gizli servisinin (ISI) özerkliğinin arttığını, Müşerref gidince ISI'nin belki daha da büyük bir özerklik kazanacağını" savundu.

Hindistan Ulusal Güvenlik Danışmanı M. K. Narayanan, geçen ay yaptığı bir açıklamada, Hindistan hükümetinin Müşerref'in görevden uzaklaşmasından duyduğu endişeyi açık biçimde ifade etti.

Narayanan, Singapur'da yayınlanan Straits Times gazetesine verdiği demeçte, "Hindistan açısından Müşerref'in Meclis tarafından azledilip edilmemesi önemli değil. Ancak bu büyük bir boşluk yaratacak ve bu boşluktan büyük endişe duyuyoruz. Çünkü bu boşluk radikal unsurlara istediklerini yapma özgürlüğü veriyor" dedi.

AFGAN HÜKÜMETİ MEMNUN

Afganistan hükümeti sözcüsü, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in istifasının Afganistan'a olumlu etkisi olacağını düşündüklerini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Zemeri Beşeri, Müşerref'in "fiiliyatta değil, sadece sözde" ABD'nin müttefiki olduğunu söyledi.

Beşeri, Kabil'in Pakistan istihbaratının Afganistan'daki saldırılarda parmağı olduğu suçlamalarına işaret ederek, Müşerref'in ülkesi için iyi olmadığı ifadesini kullandı.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sultan Ahmed Bahin de hükümetin, Müşerref'in istifasının Pakistan ve Afganistan'da demokrasiyi güçlendireceğinden umutlu olduğunu söyledi.

Müşerref, devlet başkanlığı ile birlikte yürüttüğü genelkurmay başkanlığından geçen yıl istifa etmişti.

Pervez Müşerref, devlet başkanlığı görevinden istifasını bugün meclis başkanlığına göndereceğini açıklamıştı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI RICE: ''ABD, PAKİSTAN'A AŞIRI UNSURLARLA MÜCADELESİNDE DESTEĞİNİ SÜRDÜRECEK"

ABD, Pakistan'da Devlet Başkanlığından istifasını açıklayan Pervez Müşerref'in terörizmle mücadeledeki rolünü övdü.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, yaptığı açıklamada, Müşerref'i ''dünyada, terörle ve aşırı unsurlarla savaşa en çok bağlı ortaklardan biri'' diye niteledi ve kendisinin ''ABD'nin dostu'' olduğunu kaydetti.

ABD'nin aşırı unsurlarla mücadelesinde Pakistan'a yardım etmeyi sürdüreceğini bildiren Rice, Pakistan hükümeti ve siyasi liderleriyle, aşırı unsurlarla mücadele, enerji ve gıda sıkıntılarının giderilmesi ve ekonomik istikrarın güçlendirilmesinde birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Pakistan hükümeti ve siyasi liderlerine bu konularda çabalarını yoğunlaştırmaları çağrısında bulunan Rice, ''ABD'nin, Pakistan'ın istikrarlı, refah içinde, demokratik, modern, Müslüman bir ülke olma hedefine ulaştığını görmek için bu yöndeki çabalara destek olacağını'' kaydetti.

Rice, ABD'nin Pakistan'daki yeni, demokratik seçimle gelen sivil hükümeti desteklediğini vurguladı.

Müşerref, 11 Eylül 2001'deki saldırıların ardından ABD'nin ilan ettiği terörle savaşında önde gelen müttefiki olmuştu.

AA