kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tarım İlaçları Morfin Gibi Satılsın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
12.08.2008
Şöyle bir bakıldığında gördüğümüz manzara çok ürkütücü olsa, kanser yapıcı birçok etkenle kuşatılmış olsak da; tabii ki her şeyin çaresi var. Hepimiz önlem almak için bir şeyler yapmalıyız. Ama bu konuda devletin de önlem alması lazım.

REÇETEYLE SATILSIN

Mesela son derece kanserojen olan tarım ilaçlarını, morfin de olduğu gibi kırmızı reçeteye bağlamak lazım. Yani adam gidip, 'bana oradan 40 kilo, 100 kilo tarım ilacı ver' dememeli. İhtiyacı olan miktar, oradaki Tarım Bakanlığı'nda görevli kişi tarafından belli oranda reçeteyle verilmeli.

VERGİYE BAĞLAYIN
Avrupa'nın pek çok ülkesi, tarım ilaçlarına büyük oranda vergi getirerek bu sorunu çözmüş. Bu sayede tarım ilacı kullanma oranı hemen yüzde 8- 10 azalmış. Çare olarak bunu düşünmüşler ve başarıyla da uygulamışlar. Aslında araştırmalar da göstermiştir ki; her zararlı maddeye vergi getirildiğinde, sigara dahil,yüzde 8 oranında bir azalma oluyor. Bizde de tarım ilaçlarını, hormonu ve böcek ilaçlarını Tarım Bakanlığı'nın çok sıkı kontrol altına alması ve bunu belli düzende yönetmesi gerekiyor.