kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ahmedinecad'ın İstanbul programında petrol, doğalgaz ve petrokimyayı kapsayan bir mutabakat muhtırası imzalanacak Masada Türkiye'nin neredeyse her yıl karşı karşıya kaldığı gaz kesintileri ve Nabucco Projesi'nin yer alması ise beklenmiyor! ..
Türkiye'nin İran ile başlattığı enerji ittifakı bir yandan ABD'nin diğer yandan da kışın yaşanan doğalgaz kesintileri nedeniyle halkın tepkisini çekerken, iki ülke şimdi bunu bir adım daha ileriye götürmeye hazırlanıyor. Ancak yeni işbirliğinin, Erbakan hükümetinin imzaladığı doğalgaz anlaşmasını kapsamayacağı ifade ediliyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte İstanbul'da petrokimyayı da kapsayan yeni bir mutabakat muhtırasına imza atacak. Yeni mutabakat muhtırası, Türkiye ile İran arasında 1996 yılında imzalanan doğalgaz anlaşmasını ve Nabucco'ya İran gazının bağlanmasını ise kapsamıyor.

SORUNLARI ES GEÇELİM
Geçtiğimiz hafta muhtıranın detaylarını Ankara'da tamamlayan İran Enerji Bakanı Yardımcısı Noghrehkar Shirazi, İran'ın istediği zamanlarda gazı kestiği anımsatılıp, "al veya öde" uygulamasına yönelik sorulara, "Bunları es geçelim, çünkü geçmişe aittir. Bu ziyaret için bunları görüşmedik. Bardağın dolu tarafını görün" karşılığını verdi. İran'ın 128.5 milyar varil petrol, 38.7 trilyon metreküp de doğalgaz rezervi bulunuyor. Petrol ve doğalgazda dünyanın ikinci büyük rezervine sahip olduğunu bildiren İran günde 4.2 milyon varil petrol, 500 milyon metreküp doğalgaz üretiyor.

TÜRKİYE ÖNCELİKLİ ÜLKE
Önümüzdeki 20 yıllık enerji politikalarını bugünlerde şekillendiren Tahran, gelecekte özel sektörün enerjideki payını artırmayı hedefliyor ve bunun adımlarını atıyor. İran'ın yeni hedeflerinde Türkiye'ye öncelik tanımak var. Shirazi, "İran için Türkiye'nin özel bir yeri var. Bizim için öncelikli ülke" derken iki ülke arasında Güney Pers'in 22,23 ve 24'ncü fazlarında Türkiye'nin yapacağı işletmenin de detayları belli oldu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile yapılan ilk görüşmelerin ardından Türkiye'ye bu üç fazda üretimin günlük kapasitesinin 60 milyon metreküpe çıkartılması hedefleniyor.
Haberin fotoğrafları