kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Denizde yüzen, oynayan çocuğunuza dikkat edin!

* Yazın ortalarını geçtik ama biz henüz deniz tatilimizi yapamadık. Bu sene oğlum bir buçuk yaşına bastı ve ele avuca sığmıyor. Bir taraftan tatil istiyorum ama bir taraftan da suda onu nasıl kontrol edeceğim diye korkuyorum. Ayşe Ş./İstanbul

Yaz mevsimi, tatil ve deniz. Hepimizin hayal ettiği ve yıl boyunca gelmesini beklediği o güzel zamanlar. Yalnız bu dönem bazılarımız için suda boğulmaların artması yüzünden çok ağır bir trajediye dönüşebiliyor. Geçtiğimiz on yıl içinde boğulmalar, çocuklar arasında önlenebilir ölümlerin ikinci büyük sebebini oluşturdu. Şimdi bu oranı düşürmek için hepimizin bir şeyler yapması gerekiyor.

ÖNEMLİ TÜYOLAR!
Geçenlerde Pediatrics dergisinde yeni öneriler yayımlandı. Buradan da yararlanarak kısaca ne yapabiliriz, onu yazacağım.

* Hiçbir zaman küçük çocukları havuzda, denizde, küvette, veya başka su birikintilerinde yalnız ya da başka çocukların gözetiminde bırakmayın.

* Ne zaman bir bebek ya da küçük çocuk suda ise, bir yetişkin de en fazla bir kol boyu mesafede olmalıdır.

* Küçük çocuklar tuvalet yada küvette boğulabildiklerinden kendi başlarına tuvalete gitmelerine izin vermeyin.

* Çocuklar gelişimsel olarak hazır olduklarında, yaklaşık 4 yaşında yüzmeyi öğrenmelidirler.

* Ebeveynler, bakıcılar ve havuz, plaj işletenler ilk yardım ve yaşam desteğinin temel kurallarını öğrenmeli ve gerekli ekipmanı bulundurmalıdırlar.

* Havuzun etrafı dört taraftan çevrilmeli ve havuza direkt giriş engellenmelidir. Küçük çocuklarda boğulmaların yüzde 50'si doğrudan havuza girişlerde olmaktadır.

* Bebek ve daha küçük çocuklar çoğunlukla evde boğulurken, daha büyükler ise havuz, göl ya da deniz kazaları yaşıyor. Ergenliğe giren gençlere ise alkol ve uyuşturucu alımı ile boğulma riskinin defalarca arttığı öğretilmelidir. Her şeyimiz çocuklarımızın, yaşamlarını sağlık içinde sürdürmeleri bizlerin elleri ve sorumluluğundadır. Doya doya bir yaz geçirmeniz dileğiyle.