kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Tuzla'da yaşamını yitiren işçilerden Emrah Varoğlu Samsun'da, Ramazan Çetinkaya Zonguldak'ta gözyaşları arasında toprağa verildi.

Tuzla'da 11 dava bitti öldüren kurtuldu

Hayati ARIGAN - Gülcan DEMİRCİ - Serdar CANIPEK -
Tuzla'da son kaza için hukukçular "Her ölüm için 20 yıl istenebilir" diyor. Ancak iki yılda 11 davada hiçbir tersane yöneticisi cezaevine girmedi..
Tuzla Tersaneler bölgesindeki Gİ- SAN Tersanesi'nde meydana gelen ve 3 işçinin ölümü 12 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan filika kazasından sonra tersanelerde ki ölümlü iş kazalarıyla ilgili açılan ceza davalarını araştıran SABAH, bir gerçeği ortaya çıkardı. Ölen işçilerin 2006-2007 yılları arasında sonuçlanan 11 dava dosyası incelendiğinde, dava açılan tersane yöneticilerinin bir gün bile hapis yatmadığı ortaya çıktı. Yöneticilerin bir kısmınını cezaları ertelenirken, bir kısımı da para cezası ile kurtuldu. Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ahmet Gökcen ise, son olayda sorumlular haklarında Yeni Türk Ceza Yasası'nda 83. maddede yer alan 'Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi' suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabileceğini ve her bir ölüm için 20 yıl hapis cezası isteneceğini söyledi. İki yılda Tuzla Asliye Ceza Mahkemesi'nde 11 dosya şu şekilde sonuçlandı:

HAPİS PARAYA ÇEVRİLDİ
1. Torlak Tersanesi'nde Süleyman Birinci öldü. Nihat Torlak ile Dursun Ali Bilgin 870 YTL para cezasına çarptırıldı. Cezalar ertelendi. 2. Sadıkoğlu Tersanesi'nde Ömer Memiş öldü. Çetin Akın'ın 9 ay hapis cezası 2 bin 558 YTL para cezasına çevrildi. 3. Çelik Tekne Tersanesi'nde Selim Mişli öldü. Kemal Taşran ile Cumhur Caymaz, 6 ay hapis cezasına çaptırıldı, 2 bin 160 YTL paraya cezasına çevrildi. 4. Gemak Tersanesi'nde Burhanettin Omurcan öldü. Serhat Akyılmaz'a bin 45 YTL para cezası verildi. 5. Sedef Tersanesi'nde Serdar Kömürcü öldü. Hikmet Çobancı, Çetin Akın ve Hayrullah Taşyapan 2'şer ay hapis cezasna çarptırıldı. Cezalar 710'ar YTL para cezasına çevrildi. 6. Tuzla Tersanesi'nde Ekrem Gürcan öldü. İzzet Kocatepe ile Turan Çakır'a verilen 1 yıl 8 ay ay hapis cezası 12 bin YTL'ye çevrildi. 7. Dersan'da Ömer Göktürk öldü. Nurettin Öztürk, Metin Eşrefoğlu'nun 1 yıl 8 ay cezaları ertelendi. 8. İstanbul Tersanesi'nde Antaş Firması'nda Sezai Demiral öldü. Sorumlular 14 bin YTL ceza aldı. 9. İstanbul Tersanesi'nde Hüseyin Korur öldü. Tersane yetkilileri 13 bin YTL para cezasına çarptırıldı. 10. Hidrodinamik Tershanesi'nde Tufan Kaya'nın ölümünden sorumlu tutulanlar para cezası aldı. 11. Tuzla Tersanesi'nde Servet Davulcu'nun ölümü sonrası Ahmet Hamza'nın 3 ay cezası paraya çevrildi.