kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mesut Yılmaz

Pamukbank'a el koyma tezgâhı!

Çukurova'ya ait Pamukbank'a el konma sürecinde yaşanan esrarengiz olaylar Ergenekon iddianamesinde yer aldı. İddianamede Ali Vural kod adlı dönemin BDDK Başkan Yardımcısı'nın, Mesut Yılmaz, Veli Dural kod adlı Doğan Grubu yöneticisi, Citibank'ın danışmanı Anderson ile diyalogları banka üzerinde oynanan oyunları ortaya çıkardı..
Çukurova Grubu'na ait olan Pamukbank'a 2002'de el koyma sürecinin perde arkası Ergenekon iddianamesinden çıktı. Ergenekon iddianamesinin delilleri arasında Pamukbank operasyonu öncesinde dönemin BDDK Başkan Yardımcısı olduğu belirtilen ve kod adı Ali Vural olan kişi ile Doğan Medya Kurulu Yönetim Kurulu üyesi olduğu belirtilen ve yine kod ismi Veli Dural olan kişinin Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile arasında geçen telefon görüşmelerinin kayıtları da yer aldı. Telefon kayıtlarında en çarpıcı ifadelerin ise Citibank Başdanışman Yardımcısı Mr. Anderson'a ait olduğu gözlendi. İddianamede Mr. Anderson, 2001 krizinde Türkiye'yi devalüasyon kararı alması için ikna eden IMF'nin Başkan Yardımcısı olan ve daha sonra 2002 Şubat'ında Citigroup'un en tepesindeki koltuğa oturan Stanley Fischer'ın sağ kolu olarak değerlendiriliyor. Kayıtlar Pamukbank operasyonunda medya patronu Aydın Doğan ve dönemin Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın önemli rol oynadığını ortaya koydu. Telefon kayıtlarındaki görüşmelerde Ali Vural'ın Pamukbank operasyonuyla ilgili gelişmeleri gün gün Veli Dural aracılığı ile Aydın Doğan'a aktardığı ortaya çıktı. Vural, Pamukbank'ın sahibi Çukurova Holding'in 'başa bela olduğunu' söyleyen Citibank Başdanışman Yardımcısı Mr. Anderson'a da "Her şeyi Mesut ve Aydın Bey ayarladı, merak etmeyin" diyerek el koymanın kesinliğine ilişkin net mesajlar verdi. Ergenekon iddianamesinin 265. ek klasöründe yer alan belgelerdeki telefon görüşmelerine göre Çukurova Grubu'nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet'e ait Pamukbank'a el konulduğu 18 Haziran 2002 gecesinden 2 gün önce Ali Vural, 17.30'da Veli Dural'ı cepten arayarak, "Abi, 'O' konuda işler yolunda mı?" diye soruyor. Veli Dural ise, "Endişe edecek bir durum yok" diye karşılık veriyor. Ali Vural da, "Tamam abi sana güveniyoruz. Aman abi sorun falan çıkarsa önce beni ara gözünü seveyim" diye konuşuyor. Belgelerde Ali Vural'ın bahsettiği "O" konunun Pamukbank'a el konulma çalışmaları olduğu vurgulanıyor. Ali Vural, Pamukbank'a el konulduğu tarih olan 18 Haziran 2002 sabahı Citibank Başdanışman Yardımcısı Mr. Anderson'u da arayarak ondan da yardım istiyor. Görüşmede temsil ettiği işadamlarının Çukorova Grubu'ndan rahatsız olduğunu dile getiren Mr. Anderson, dönemin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olan Kemal Derviş ve ekibiyle Türk ekonomisinin ayağa kalkacağını söylüyor. Ali Vural da "Sağolun efendim" dedikten sonra Mr Anderson şu çarpıcı ifadeleri kullanıyor:

'AYDIN VE MESUT BEY AYARLADI'
"Konuştuğumuz olay bir ülkenin kalkınmasıdır ve bu holding başımıza ileride bela olabilecek kadar büyüdü ve iştah kabartır hale geldi. Temsilcisi olduğum insanlar durumdan rahatsız. Dolayısıyla muhtemel ve beklenen bir ölümden sonra her şeyin konuştuğumuz gibi olması gerekmektedir. Bu arada ortaya çıkacak sinerjiyi çabuk ve dikkatli olarak boşaltmamız gerekir." Mr Anderson, Pamukbank konusuna tekrar dönerek, Çukurova Grubu tarafından teklif edilen Yapı Kredi ve Pamukbank'ı birleştirme isteği için de şu ifadeleri kullanıyor: "Şirket planladığımız gibi dağıtılacak. Ama bir sorun var. Birleşmek istedikleri yolundaki talep yazıları gelmiş olmalı. Bu konuyu biraz sürümcemede bırakacaksınız. Bildiğim kadarıyla karşı taraf Türkiye'de etkin bir isim. Hukuki yönden bu planları boşa çıkartırlar mı?." Ali Vural da "Beyefendi o konuları siz hiç merak etmeyin. Tüm işler bizzat Mesut ve Aydın Bey tarafından ayarlandı. Zaten bu konu adli tatile kadar muallakta kalacaktır. Tatil falan derken zaman geçecek ve "O" iş bittikten sonra anlaşılana kadar biz Pamukbank'ı satacak pozisyona getiririz ve olay bitecek" şeklinde Citibank'lı yöneticinin endişelerini gideriyor.
Haberin fotoğrafları