kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kafkaslarda barışın sağlanması için devreye giren Başbakan Erdoğan dün Moskova’da önce Rusya Devlet Başkanı Medvedev, ardından da Başbakan Putin ile bir araya geldi.

Erdoğan savaş bölgesinde

Bülent AYDEMİR ANKARA
Başbakan, Rusya-Gürcistan savaşının durması için Moskova'ya giderek Rus liderler Medvedev ve Putin'le görüştü. Erdoğan, görüşmelerinin ardından "Bundan sonra barışı tehdit edecek adımlar atılmazsa bu biter" dedi. Başbakan bugün Tiflis'e gececek ..
Başbakan Tayyip Erdoğan, Rusya- Gürcistan savaşının barış ve uzlaşmayla sonuçlanması için dün Moskova'ya gitti. Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin ile görüşen ve Kafkasya İttifakı önerisini muhataplarına ileten Erdoğan, "Bundan sonra barışı tehdit edecek adımlar atılmazsa bu iş biter" dedi. Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte geldiği Moskova'da Meindorf Şatosu'nda önce Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile görüştü. Erdoğan, Medvedev ile görüşmesinin ardından Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da katıldı. Erdoğan'ın Moskova'daki temasları iki saat sürdü.

KAFKASYA İTTİFAKI ÖNERİSİ
Erdoğan görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, "Bu ziyaret neticesinde Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu çerçevesinde bir çalışma yapalım istedik. Bu coğrafya esaslı olmasını, ekonomik işbirliğinin gelişmesine vesile olmasını istedik. Bölge barışına ve güvenlik işbirliğine yönelik bir zemin oluştursun istedik" dedi. Bu platformun bölgede kriz yaşanması durumunda anında müdahale ederek çözüme yönelik adımlar atacağını vurgulayan Erdoğan, detaylı çalışmayı iki ülke Dışişleri bakanlarının yapacağını söyledi. Erdoğan, bu süreçte Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün de devreye girebileceğini belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin Rusya'nın kabul ettiği 6 ilkeden oluşan deklarasyonu Gürcistan'a ilettiğini ve Tiflis'in de bunu kabul ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Bundan sonraki süreçte barışı tehdit edecek adımlar atılmazsa, öyle tahmin ediyorum ki bu iş biter. Temenni ederiz ki bölge barışı gölgelenmesin" dedi.

BORU HATTI ENDİŞESİ
Erdoğan ile Putin, görüşme öncesinde de ortak bir basın toplantısı düzenledi. Putin toplantıda AK Parti kapatma davasıyla ilgili olarak, "Türkiye'deki bu krizin hayırlı bir şekilde sonlanmasından mutluyum. Büyük bir halk desteğiyle gelen partinin bu şekilde gitmesi doğru değildi. Böyle bir ortağın siyasi istikrarı bizim için çok önemli" mesajı verdi. Moskova ziyaretinde Rus liderlere Ankara'nın Kafkaslar'a bakış açısını da anlatma fırsatı bulan Erdoğan, Türkiye için hayati önem taşıyan Bakü-Tiflis- Ceyhan petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum gaz hattıyla ilgili endişelerini de muhataplarına iletme fırsatı buldu. Erdoğan, bugün Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e geçerek Devlet Başkanı Mikhail Saakasvili ile görüşecek. Gürcü yetkililerden bilgi alacak Başbakan Türkiye'nin yapabileceği yardımları görüşecek.

GÜL DE DEVREDE
Başbakan Erdoğan bölgede temaslarını sürdürürken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de dün Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili ve Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile telefonla görüştü. Görüşmede Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün ve bölgesel sorunların barışçıl çözümüne yönelik girişimlerin öneminin yinelendiği belirtildi.
Haberin fotoğrafları