kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SABAH MUHABİRİ DUYGU GÜVENÇ'LE... Canlı yayının ardından SABAH muhabiri Duygu Güvenç'i kabul eden Ahmedinecad, "Barış, adalet, kardeşlik, iyilik istiyorum. Tüm milletlerin sevilmesini, adalet çerçevesinde adım atılmasını istiyorum" dedi.

'Türkiye büyük bir ülke'

DUYGU GÜVENÇ TAHRAN
İran Cumhurbaşkanı, "Türkiye ve İran hep büyük güçtü. İki ülkenin birlikteliği herkesin yararına, ama bunu istemeyenler var. Bizim gücümüz dostluk ve barış gücüdür" dedi Ahmedinecad, ülkesinin ABD ile sorunlarında Türkiye'nin rolüyle ilgili de şöyle dedi: "Türkiye arabulucu değil, ama çabaları önemli. Dostlarımızın çabaları bizim için çok önemli"..
İran'dan Türkiye'ye 12 yıl sonra devlet başkanı düzeyinde ilk ziyareti bugün gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedincad özlemini anlattı. Ahmedinecad adaleti özlediğini belirtirken, "Barış, adalet, kardeşlik iyilik istiyorum. Tüm milletlerin sevilmesini halkların sevilmesini adalet çerçevesinde adım atılmasını istiyorum" dedi.

ÖNCEDEN PLANLANDI
Aralarında Sabah,NTV, CNN Türk ve Star televizyonunun da bulunduğu bir grup gazeteciyi Pastor'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul eden Ahmedinecad, "Kardeşim Abdullah ile görüşeceğim" derken, Anıtkabir'i neden ziyaret etmediği sorusuna şöyle yanıt verdi. "Bizim ziyaretimiz iş ziyareti bunun için İstanbul belirlendi." İran Cumhurbaşkanı, Atatürk hakkında yorum yapmaktan kaçınırken gazetecilerin tekrar neden Anıtkabir'i ziyaret etmediği sorulurına yanıtlarken şunları söyled: "Tercümesini siz yapın, programımız önceden planlandı. Türkiye çok büyük bir ülke ve gidilmesi gereken çok yer var. Biz size misafir geliyoruz, niye bu kadar ısrar ediyorsunuz. Bunlar çok önem taşımayan yan konular. Türk yetkililer bu mevsimde İstanbul'da olduğu için İstanbul tayin edildi."

TÜRKİYE HEP BÜYÜKTÜ
"Türk halkının dünyada medeniyet yaratmakta eşsiz yeri var. İran halkının da... Bizim el ele vermemiz gerekiyor" diyen Ahmedinecad, Türkiye, Suriye, Irak ve İran arasında bölgesel işbirliği istediğini vurguladı: "İran tabii ki büyüktür, hep büyüktü. Türkiye de büyüktür ve hep büyüktü. Bizim gücümüz dostluk barış gücüdür. Gücümüz diğerlerine saldırmak için değildir. Biz toprak işgal etmedik, kimsenin hakkını yemedik. Bu İran ve Türkiye'nin birlikteliği herkesin yararına ama bunu istemeyenler var."

Ahmedinecad altıların nükleer programla ilgili Cenevre'de sunduğu son öneri ile ilgili olarak, "Diplomasi bitiyor mu" sorusuna şu yanıtı verdi: "Bizce iyi yolda ilerlemekte, görüşmeler devam ediyor, edecek, Ben kargaşaya doğru gittiğimizi düşünmüyorum." Türkiye'nin İran ve ABD arasındaki rolünün hatırlatılması üzerine de Ahmedinecad, "Türkiye arabulucu değil ama, dostlarımızın çabaları bizim için çok önemli. Türkiye İran'ın nükleer hakkı olduğunu biliyor, Türkiye'nin çabaları önemli" dedi.

İSRAİL'İN YERİ YOK
Türkiye'nin Suriye ve İsrail arasında sürdürdüğü arabuluculuktan ise Ahmedinecad çok da umutlu olmadığını belirtti ve şöyle dedi: "Onların Golan tepelerini bırakacağını düşünmüyoruz. Bırakırsa bölgeden çıkması gerekir."
İSRAİL- Daha önce bir çok defa İsrail'in Nazi Almanyası tarafından soykırıma uğramadığını söyleyen Ahmedinecad bu defa tutum değiştirdi. Ahmedinecad, "Avrupa'da Yahudilere bir şey yapıldıysa, bunun Müslümanlarla ilgisi yoktur. Niye Müslümanlara da burada yapılsın. Onlar bölgeye ait değil. Çekip gitsinler. Bizim çözüm önerimiz referandum yapılsın. Referandum yapılırsa bu rejim ortadan kalkacaktır.

ABD KENDİNE BAKSIN
LÜBNAN-
Ahmedinecad Lübnan Hizbullah'la Lüblan'daki tüm gruplarla işbirliği içinde olduklarını belirtirken, "Nasrallah özgürlük isteyen bir kahramandır" dedi
ABD- Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde demokratlar ve cumhuriyetçilerden hangisini tercih edeceği sorusuna Ahmedinecad "Bizim için Obama da, McCain'de fark etmez. Keşke Amerikan halkının iki partiden başka seçeneği olsa. Onlar da değişiyor. Bu yönetimle devam ederlerse ekonomileri yıkılacak. Başkalarına karışmadan önce kendi sorunlarını çözsünler" yanıtını verdi.