kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül'den Kafkasya değerlendirmesi

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Gürcistan'da barış ve istikrarın tesisi için girişimlerini sürdüreceğini, bu çerçevede Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine büyük önem verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde Gürcistan'daki son gelişmelerle ilgili Dışişleri Bakanı Ali Babacan'dan aldığı brifingin ardından açıklamalarda bulundu.

Kafkasya'nın Türkiye'nin komşusu olduğunu kaydeden Gül, Kafkasya'da olup bitenlerle Türkiye'nin daima çok yakından ilgilendiğini belirtti. Gürcistan'daki gelişmelerle ilgili olarak yaklaşık iki buçuk saat süren bir durum değerlendirmesi yaptıklarını, brifing aldığını hatırlatan Gül, şunları kaydetti:

''Arkadaşlar, Sayın Başbakan ve Sayın Dışişleri Bakanı'nın yaptıkları temaslar ve girişimleri hakkında da bilgi verdiler. Rusya'nın askeri operasyonları durdurduğu yönünde alınan bilgiyi olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Ümit ediyorum ki bu olumlu gelişme kısa süre içerisinde her iki tarafın da teyit ettiği bir ateşkese dönüşür ve tamamen silahlar susar.

Ancak bu kararın uygulamasının çok önemli olduğu kanaatindeyim. Bunun için her iki tarafın da titiz davranması gerektiğine inanıyorum ve inanıyorum ki daha fazla kan dökülmemesi için her iki taraf da gayet titiz davranacaktır.''

Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Birliği, AGİT ve BM Genel Sekreteri'nin barışın tesisi için yaptıkları girişimleri desteklediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Bu siyasi girişimler sürerken hükümetimizin Gürcistan'a insani yardım operasyonuna derhal başlamış olmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyorum. Türkiye'nin bu yardımları önümüzdeki günlerde de güçle bir şekilde sürdüreceğine inanıyorum. Türkiye, nerede sıkıntı olursa, nerede insanlar bir desteğe ihtiyaç duyarsa barışçı amaçla daima bu desteği her zaman göstermiştir. Bunu Kafkaslar'da da Gürcistan'da da göstermektedir. Bunun herkese örnek olması gerektiğine inanıyorum.''

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Gürcistan'da barış ve istikrarın tesisi için girişimlerini sürdüreceğini ve bu çerçevede Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine büyük önem verdiğini kaydetti.

''TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞEN ROLÜ OYNAMAYA DEVAM EDECEKTİR''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan çatışmalarla ilgili olarak, ''Türkiye bölgesinde barış, istikrar ve refahın genişletilmesi için üzerine düşen rolü daima oynamıştır ve bundan sonra da oynamaya devam edecektir'' dedi. Gül, Kafkasya'da yaşanan gelişmelerle ilgili Çankaya Köşkü'nde değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, bölgede görev yaparken yaralanan Türk basın mensuplarının Türkiye'ye sağ salim dönebilmeleri için gerekli girişimlerin Dışişleri Bakanlığı tarafından sürdürüldüğü bilgisinin kendisine verildiğini belirterek, ''Özellikle bir yasalı gazetecinin bir an önce Türkiye'ye getirilmesi için gerekli izinler alınmak üzere'' dedi.

Gürcistan'da ayrıca Türk vatandaşlarının da bulunduğunu anlatan Gül, bu vatandaşlardan Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye dönmek isteyenlere Azeri makamlarının gerekli kolaylıkları gösterdiğini kaydetti. Gül, bu güzergah üzerinden Türkiye'ye dönmek isteyenlere kolaylık gösterdiği için de Azeri makamlarına teşekkür etti.

Türkiye'nin, Gürcistan'ın bir komşusu olarak, bölgede barış ve istikrarın yeniden tesisi için girişimlerini sürdüreceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:

''Bu çerçevede Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine büyük önem veriyoruz. Buna herkesin saygı duymasının da önemli olduğu kanaatindeyim.

Orta vadede ise Sayın Başbakan'ın da dün atıfta bulunduğu Kafkas İstikrar Forumu fikrinin mühim olduğu kanaatindeyim. Bir bölgede eğer istikrar varsa, eğer bir bölgede problemler önceden çözülebiliyorsa, güven ortamı varsa, kalkınma, ekonomik gelişme, halkların refahı söz konusudur. Bunun örnekleri vardır. Türkiye'nin vaktiyle bir çok girişimleri olmuştur. Şimdi Orta Doğu ile ilgili bu tip girimler yapıyoruz. Balkanlar'la da ilgili yine gelişmeler olmuştur. Bugün yine Balkanlar'da çok önemli bir istikrar vardır. Aynı şekilde Kafkaslarda orta ve uzun vadede istikrarı için bu tip girişimlerin elzem olduğu kanaatindeyiz. Ümit ediyorum ki bu fikirler başkaları tarafından desteklenecektir ve sonunda bölgemizde güvenlik ve istikrar sağlanacaktır.

Türkiye bölgesinde barış, istikrar ve refahın genişletilmesi için üzerine düşen rolü daima oynamıştır ve bundan sonra da oynamaya devam edecektir.

Şunu da söylemek isterim, herkesin gördüğü gibi dünyadaki önemli olaylar, tüm dünyayı ilgilendiren olaylar, Türkiye'nin çevresinde tezahür etmektedir.

Geçen yıllar Irak, Lübnan'daki olaylar, Filistin olayları ve Kafkaslar'daki, Gürcistan'daki olaylar, bütün bunlar şunu gösteriyor ki, Türkiye bu bölgede daima daima güçlü olmalıdır, istikrarlı olmalıdır, ekonomisi güçlü olmalıdır, Türk Silahlı Kuvvetleri güçlü olmalıdır ve istikrarını daima muhafaza etmelidir. Bu yönde hepimizin, herkesin, çok büyük titizlikle hareket ettiğini görüyorum ve bundan sonra da ülkemize, hepimizin çok daha fazla sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum.''

''BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN VE BAKÜ-TİFLİS-ERZURUM BORU HATLARINDA BİR SORUN YOKTUR''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kafkasya'daki gelişmelerle ilgili, ''Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum boru hatlarında bir sorun yoktur. Gürcistan kısmında da hiçbir sorun söz konusu değildir. Bunlar tamamen barışçı amaçla yapılmış boru hatlarıdır. Bunları kimsenin hedef alması da söz konusu değildir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kafkasya'da yaşanan gelişmelere ilişkin Çankaya Köşkü'ndeki değerlendirmelerinin ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin, son iki ay içerisinde Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile bir araya geldiğini hatırlatarak, ''Görüşmelerinizde böyle bir harekat sinyali aldınız mı?'' sorusu üzerine, bu olayların potansiyeli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Bunun için gerek Gürcistan Devlet Başkanı ile gerek Rusya Devlet Başkanı ile yaptığım görüşmelerde bu konuları konuştuk ve kendi görüşmelerimizle Türkiye'nin tavsiyelerini takdim etmiştik'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, bir başka gazetecinin, yabancı basında ''Rusya'nın hedefinin Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattına zarar vermek olduğu'' iddialarını içeren analizler yer aldığını belirterek, bu konudaki değerlendirmesini sorması üzerine, ''Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum boru hatlarında bir sorun yoktur. Gürcistan kısmında da hiçbir sorun söz konusu değildir. Bunlar tamamen barışçı amaçla yapılmış boru hatlarıdır. Bunları kimsenin hedef alması da söz konusu değildir'' yanıtı verdi.

''Kafkasya İstikrar Forumu''nun çerçevesinin ne olacağının sorulması üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, Dışişleri Bakanlığının konu üzerinde çalıştığını ifade ederek, siyasi iradenin de bu konuyla ilgili inisiyatif alacağından şüphesi olmadığını söyledi.
Gül, şöyle konuştu:

''Önemli olan, sorunlar çıkmadan sorunların çözülebileceği platformları oluşturmaktır. Buna Kafkaslarda ihtiyaç vardır. Buna yine güneydeki bölgelerde ihtiyaç vardır. Avrupa'da nasıl bunlar gerçekleştiyse Helsinki'den sonra nasıl sınırlar tanındıysa, problemler bu şekilde barışçı yollardan çözüldüyse bu tip çalışmaların sorunlu bölgelerde yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu bakımdan dün Sayın Başbakan'ın bu konudaki açıklaması gayet yerindedir. Ümit ediyorum ki herkes buna dikkat edecektir ve bununla ilgili Türk diplomasisi üzerine düşeni şüphesiz ki yapacaktır.''

Cumhurbaşkanı Gül, Kafkasya'da çatışmaların sürdüğü sırada Rusya Devlet Başkanı Medvedev ve Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili ile telefonla görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine, konuyla ilgili bilginin daha sonra verileceğini söyledi.

Son zamanlarda Rusya'nın terör örgütü PKK'yı desteklediği yönünde iddialar olduğunu belirten gazeteciye Cumhurbaşkanı Gül, ''Doğru değil'' karşılığını verdi.

Yaralı Türk gazetecinin ülkeye ne zaman döneceğinin sorulması üzerine Gül, savaş ortamı olduğu için gelişmelerin çok dakik yürümediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Dışişleri Bakanlığı yetkililerince kendisine verilen bilgiye göre, olumlu gelişmelerin kısa zamanda alınacağını kaydetti.

(AA)