kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan acil önlem için devreye girdi

Başbakan, Gürcistan-Rusya savaşına son verecek girişimlerin hızlandırılması için dün BM Genel Sekreteri ile görüştü. Saakaşvili de Erdoğan'ı arayıp bilgi verdi..
Başbakan Erdoğan, Kafkaslar'daki çatışmanın sona erdirilmesi, barış ve istikrarın yeniden tesis edilmesi için de girişimlerde bulundu. Erdoğan, dün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'u arayarak, "barış için girişimde bulunulması ve işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini" ifade etti. Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili de Başbakan Erdoğan'ı arayarak, Türkiye'nin insani yardım yönündeki çağrısını görüştü. Saakaşvili insani ihtiyaçları konusunda Erdoğan'a bilgi verirken, çatışmaların bir an önce sona erdirilmesi yönündeki çabaların hızlandırılmasını talep etti. Başbakan, Putin'le telefonda görüşemediği iddialarına ve "Ankara, Tiflis'e askeri yardım yapıyor" diyen Rus basınına da cevap verdi. Erdoğan, şunları söyledi: "Benim, Sayın Putin'den herhangi bir randevu talebim olmamıştır. Bu haberler asılsızdır, kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Daha açık bir ifadeyle söylüyorum, yalandır. Rusya ve Gürcistan dışişleri bakanları ile Dışişleri Bakanım Ali Babacan görüştü. Ayrıca benim de olayların ikinci gününde Sayın Saakaşvili ile görüşmem oldu. Ama silah satışları da aslı yansıtan şeyler değil. Kaldı ki silah satmak noktasında her ülke bu tür şeyleri yapar. Biz de silahlarımızı birçok ülkeden temin ediyoruz, Rusya'dan da temin ediyoruz." Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıındaki savaşın Türkiye açısından risk taşıyıp taşımadığı ve savaşın boru hattını hedef almak için çıkarıldığı değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine şu yanıtı verdi:

RUSYA DA KATILMALI
"Sizin ifade ettiğiniz şekilde düşünmek istemiyorum ama biz Balkanlar gibi bir Kafkaslar İttifakı gibi çalışma içine girebiliriz. Türkiye olarak bir rol alabiliriz. ABD, AB üyesi ülkeler hep birlikte bir Kafkaslar İttifakı için adım atarsak barışa zemin oluşturabiliriz." Erdoğan ittifakta Rusya Federasyonu'nun da muhakkak bulunması gerektiğini söyledi.