kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Personel de risk altında

Yeni Haber
Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde enfeksiyon kaynaklı bebek ölümlerinin ardından, sağlık personelinin de risk altında olduğu bildirildi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Danışma Kurulu Üyesi, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Cemal Hüseyin Güvercin, yapılan incelemelerde saptanan bakterilerden birinin antibiyotiğe karşı direncinin yüksek olduğunu ve bunun bebeklerde olduğu gibi sağlık çalışanlarını da risk altında bıraktığını vurguladı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Danışma Kurulu Üyesi, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Cemal Hüseyin Güvercin, ANKA'ya yaptığı açıklamada, bebek ölümlerinin yaşandığı Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'ndeki bir başka tehlikeye dikkati çekerek bebek ölümlerine neden olan enfeksiyonun sağlık çalışanlarını da tehdit ettiğini söyledi. Dr. Cemal Hüseyin Güvercin yoğun bakımlarda bulunan enfeksiyonların, genellikle antibiyotiklere karşı dirençli olduğuna işaret etti. Dr. Güvercin, bu durumun sadece yoğun bakımda yatan hastaları için değil sağlık personeli için de büyük bir risk olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Bütün antibiyotiklere karşı direnç geliştiren bakteriler olabiliyor. Bu bakteriler yoğun bakımda pek çok antibiyotikle karşılaşıyor ve direnç kazanıyor. Bu durumlarda kullanılacak antibiyotik de bulunamayabilir. Bu durum herkes için ölüm riski taşır. Sağlık personeli için de bebekler için de taşır."

HASTALIK YAYILABİLİR

Enfeksiyonun solunum yoluyla bulaşması durumunda, hastalığın yayılabileceğini belirten Dr. Güvercin, bunun küçük de olsa ihtimaller arasında yer aldığını kaydetti. Enfeksiyonun daha çok el temasıyla bulaştığını vurgulayan Dr. Güvercin, sağlık çalışanlarının ellerin temizliği, maske kullanımı gibi korunma önlemlerine dikkat etmeleri yönünde uyarıda bulundu.Sağlık çalışanlarına yönelik, periyodik olarak gerçekleştirilecek olan hastalığın bulaşma ve korunma yollarına ilişkin eğitimlerin önemine de işaret eden Dr. Güvercin "Tabi en önemlisi baştan hastane enfeksiyonlarının önlenmesidir" dedi.

YOĞUN BAKIMA GİREN ANNELER DE TEHLİKE ALTINDA

Bebeklerin bazılarında da görülen "klebsiella' isimli bakterinin antibiyotiğe dirençli bir bakteri olduğunu ve çeşitli nedenlerle direnci düşük olan sağlık çalışanlarını etkileyeceğini ifade eden Dr. Güvercin, şunları söyledi:

"Bu durum özellikle astım, diyabet gibi sistemik rahatsızlıkları bulunan sağlık çalışanlarını tehdit eder.Yapılan incelemelerde bir çok bakteri saptandı.Bu durumun bir an önce engellenmesi gerekiyor. Temel sorun standartlara uyulmaması. Yoğun bakım yatak sayısının arttırmak hijyeni sağlayamama gibi riskleri de beraberinde getirecektir."

Öte yandan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Güvercin, annelerin de emzirme döneminde yoğun bakıma girdiğine işaret ederek "Onlar da risk altında" uyarısında bulundu.

(ANKA)