kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

''Yıldız yağmuru'' şöleni

Yeni Haber
Gökyüzü, bugün, ''yıldız kayması'' olarak da bilinen meteor yağmurlarına sahne olacak. Gökyüzü meraklıları, perseid meteor yağmurlarını Ankara Üniversitesi (AÜ) Ahlatlıbel Rasathanesinde düzenlenen etkinliklerle de izleyebilecek.

Bugünkü gökyüzü şöleninde, saatte ortalama 80 meteorun gözlenebileceği tahmin ediliyor.

Halk arasında ''kayan yıldızlar'' ya da ''akan yıldızlar'' olarak bilinen gök taşları, gök bilimin en çok ilgi çeken konularından birini oluşturuyor.
''Gök taşı yağmuru'' da denilen bu gökyüzü şöleni, gökyüzü meraklıları için keyifli anlar yaşatırken, Dünya için bir tehdit oluşturmuyor.

Perseid gök taşı yağmuru, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı tarafından bırakılan kalıntıların içinden Dünya'nın geçmesi sonucu oluşuyor. Atmosfere çok büyük hızlarla çarpan parçacıklar yanarak, yıldız kayması denilen meteor yağmuru olayının gerçekleşmesine neden oluyor.

Atmosferde yanan meteorun bıraktığı izler, gökyüzünde tek bir bölgeden geliyormuş gibi görüldüğünden, meteor yağmurları, saçılma noktaları denilen bu bölgede bulunan takım yıldızlara göre adlandırılıyor.

Perseid yağmurunda, radyant noktası Kahraman (Perseus) takımyıldızı doğrultusuna denk geldiğinden eğer bir kayma olayı başından sonuna kadar izlenmek istenirse bu doğrultuya bakılması gerekiyor. Uygun koşullarda, saatte 80'e varan sayılarda gözlem yapılması mümkün oluyor.

BUGÜN DİLEK TUTUN

Bilim insanları, gök taşlarından özellikle bir asteroid (küçük gezegen) ya da bir kuyruklu yıldız ile ilişkili olanların yörüngelerini, büyüklüklerini ve atmosfere giriş hızlarını çok iyi hesapladıklarından, bu gök taşları bulundukları bölgeden her yıl geçiyor.

Bu nedenle her yıl aynı zamanlarda bir kuyruklu yıldız ya da küçük gezegen kalıntısından kaynaklanan bir gök taşı yağmuru izlenebiliyor.
Dünyanın yörüngesinin kalıntı olan bir bölgesinden her geçişinde buradaki kalıntı daha da azalıyor ve büyük gök taşlarının sayısı iyice düşüyor.
Bu gece gerçekleşecek gök taşı yağmurunda da Dünya'nın atmosferine büyük bir gök taşının çarpması beklenmiyor.

Yıldız kaymasında, çok küçük çakıl taşları büyüklüğündeki gök taşları, atmosfere girip yandıklarında bıraktıkları izler olarak görülüyor. Bu izleri izlemek ve her izden sonra belki de bir dilek tutmak bir yaz gecesinin keyfini de katlıyor.

AA