kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye Avrupa'yı böldü

Yeni Haber
Türkiye'deki gelişmeler, Avrupa'daki aydın ve uzmanları böldü. The Guardian gazetesinde yayınlanan makalede, AKP'nin "yeniden İslamcılaştırma kampanyası"nı sürdürdüğü savunulurken, El Pais'te yer alan yorumda "Otoriter Kemalizm, demokrasiye karşı tüm cephelerde hücuma geçti" iddiasında bulunuldu.

İngiliz The Guardian gazetesi, Londra Üniversitesi'nin tanınmış Felsefe Profesörü Anthony C. Grayling imzalı bir makale yayınlandı. Grayling, "Dindar insanlar, bizi Ortaçağa geriye götürmeye kararlı" argümanını temel aldığı makalesinde, "Türk İslamcılarının daha çok sayıda kadının başını örtmesini teşvik ettikleri"ni öne sürdü.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yardımcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun AKP davasına ilişkin açıklamalarına dikkat çekerek, Atatürk'ün, dinin günlük yaşama hakim olmaması için "dini devlet alanından inanç alanına" kaydırmayı hedefleyen laik bir cumhuriyeti kurduğunu kaydeden Grayling, AKP'nin "yeniden İslamcılaştırma kampanyası"nı yürüttüğünü, bunun da bazı AKP'li milletvekillerince kabul edildiğini iddia etti. Grayling, "Türkiye'deki sorunun abes hiçbir yönü yok ve Türkiye'deki sorun, dünyanın sorunudur" değerlendirmesini yaptı.

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais'de "Türkiye iki ateş arasında" başlıklı bir makale yayımlayan tanınmış güvenlik ve savunma uzmanı Jesus A. Nunez Villaverde ise, Türkiye'deki son gelişmelere dikkat çekerek, Türkiye'deki siyasi yaşamın giderek artan bir kaygı yarattığını belirtti. "Otoriter Kemalizm, demokrasiye karşı tüm cephelerde hücuma geçti" ifadesine yer verilen makalede, "Laiklik, Müslüman dünyasında her zaman demokrasi anlamına gelmez" görüşü de savunuldu.

Nunez Villaverde makalesinde "Kemalist modelin, daha iyi bir hayat özlemini çeken 70 milyon Türkün sorunlarını çözmediği"ni de öne sürdü. Makalede AKP'nin "Hala vermesi gereken dersler olsa da, Türkiye'yi bugünkü dünyaya uyumlaştırmaya çalışarak ve bir gün Brüksel'in kapısının açılmasını mümkün kılarak 70 yılın en derin sosyal, siyasi ve ekonomi reformlarını gerçekleştirdiği"nin gözardı edildiği vurgulandı.

(ANKA)