kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can dün akşam saatlerinde kısa bir açıklama yaptı ve "Bugün itibariyle bir kararın çıkması mümkün değil, yetiştirilemiyor. Görüşmeler yarın (bugün) 09.30'da devam edecek" dedi.

Kapatma davasında karar için kritik gün

Ersan ATAR
Anayasa Mahkemesi, AK Parti kapatma davasında dün "delil tarama" işlemini tamamladı. Kararın bugün ya da yarın açıklanması bekleniyor..
Anayasa Mahkemesi AK Parti'nin kapatılması istemiyle 14 Mart'ta açılan davada sona yaklaştı. Kararın bugün geç saatlerde veya yarın açıklanması bekleniyor. Önceki gün 12 saat, dün de 13 saat çalışan Yüksek Mahkeme, karara doğru önemli mesafe kaydetti. Dün yapılan müzakerede Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesindeki ve dosyadaki diğer delillerin Ceza Muhakemesi Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası'ndaki kriterlere göre delil niteliğinde olup olmadığı ele alındı. Mahkeme, delillerin özellikle tekzip edildiği halde iddianamede yer alanlar başta olmak üzere bir bölümünü dosya dışı bıraktı. Geri kalan ve CMK ile Siyasi Partiler Yasası'na göre delil niteliğinde olduğunda tereddüt edilmeyen bölümünü son değerlendirme için ayırdı.

ODAK ELEĞİNDEN GEÇECEK
Yüksek Mahkeme, bugünkü çalışmasında yasalar karşısında delil olduğundan endişe edilmeyen AK Partililerin söz ve eylemlerini Anayasa'nın 69. Maddesinde 2001 yılında yapılan değişiklikle, yeniden tanımlanan, "odak olma hali" kriterine göre değerlendirecek. Bu değerlendirme sırasında Başsavcılığın dosyaya koyduğu bu delillerin odak olmayı gerektirecek yoğunlukta olup olmadığı incelemesi yapılacak. Mahkeme bu incelemesi sırasında söz ve eylemlerin kapatmayı gerektiren ağırlıkta olduğu sonucuna varırsa, kapatma; bu yoğunlukta olmadığı ancak yine de laiklik karşıtı eylemler olduğu değerlendirmesini yaparsa, hazine yardımının kesilmesi kararı verilecek. Mahkeme raportör Osman Can'ın raporunda da belirttiği gibi AK Partililerin ve partinin söz ve eylemlerini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirirse de Yargıtay Başsavcılığı'nın açtığı dava tümden reddedilecek. Bütün bu işlemler bugün geç saatlerde tamamlanması beklenen oylamadan önce yapılacak.

YAŞ'A YETİŞİYOR
Karar, 1 Ağustos'taki Yüksek Askeri Şura'dan( YAŞ) önce verilmiş olacak. Bu aşamada da Başbakan Erdoğan'ın YAŞ toplantısına başkanlık edip edemeyeceği sorusu gündeme gelecek. Mahkeme'nin karar ve yapacağı işlemlerle bu konuda bir tartışma yaşanmasını önlemesi bekleniyor.