kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Yüksek oktanlı' kan performansı artırıyor

Güç gerektiren spor dallarında en çok 'kan dopingi' kullanılıyor. Bu yöntemde sporcuya oksijen miktarı yüksek kan enjekte ediliyor..
Doping maddesi olarak kullanılan ilaçların aslında büyük bir çoğunluğu ağır hastalar için geliştirilmiş ürünlerden meydana geliyor. EPO adı verilen madde aslında kanser hastaları için geliştirildi. Vücudu alyuvar üretemeyen insanlara enjekte edilen bu ilaç yapay olarak bu fonksiyonu yeniden hayata geçiriyor. Narkotikalar ise ameliyat sonrası veya ağır yaralanmalarda ağrı giderilmesi için üretildi. Kas geliştirici anabolikalar ise vücudu kas dokusu üretemeyen ve çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu insanlarda kullanılıyor. Bu ilaçların hiç biri sporcuların performansını artırmak için üretilmedi.

İZİNİ SÜRMEK ÇOK ZOR
Ancak doping yalnızca güç gerektiren spor dallarında yapılmıyor. Beta Blocker adındaki madde ile örneğin atıcılık, golf veya Formula 1 gibi yüksek seviyede ve uzun süreli konsantrasyonun gereken spor dallarında ihtiyaç duyulan sakinlik kazanılıyor. Anfetaminler ise özellikle dans yarışmaları veya buz pateni gibi sürekli hareket gerektiren alanlarda kullanılabiliyor. Ancak en etkili doping etkisinin ise 'kan dopingi' ile sağlandığı belirtiliyor. Bu yöntemde sporcular öncelikle yüksek rakımlı bir bölgede veya basınç odalarında yoğun bir antrenman sürecine giriyor. Bu dönemde atletin kanında antrenman etkisiyle bol miktarda alyuvar oluşuyor. Alyuvarlar bol miktarda oksijen taşıdıkları için sporcuların kas performansını artırıyor. İşte bu dönemde sporcuların yüksek miktarda alyuvar bulunan kanının belirli bir bölümü alınıyor ve aylar sonra müsabakalar öncesi yeniden sporcunun vücuduna enjekte ediliyor. Böylece performans artıyor. Vücuda herhangi bir yabancı madde girmediği için dopingi kanıtlamak mümkün olmuyor.