kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

24 bin $'a madalya garantili doping

MAHMUT SANCAK
Bugüne kadar profesyonel spor dallarında bazı sporcular tarafından kullanılan kas geliştirici ve nefes açıcı gibi doping maddeleri artık yerlerini 'DNA dopingine' bırakmaya başladı. Yeni sistemde insanın DNA yapısı değiştirilerek vücut kendi doping maddesini kendisi üretebilir hale getiriliyor. Uzmanlar bu yöntemin insanda mutasyona yol açabileceğini söylüyor..
Pekin Olimpiyatları'nın başlamasına 11 gün kaldı. Tarihin en pahalı ve en görkemli olimpiyatı olacağı iddia edilen etkinliğin doping alanında da yeni bir sayfa açmasından endişe ediliyor. Uzmanlar bazı sporcuların bu güne kadar performanslarını artırabilmek için doping maddesi olarak kabul edilen kas geliştirici veya nefes açıcı ürünler kullandığını ancak Pekin Olimpiyatları'nda ilk defa DNA dopingi yapılmasından endişe ettiklerini dile getirdi. Genetik doping ile insan vücudunun performans patlaması yaptıran bazı maddeleri yoğun miktarda üretmesi sağlanıyor. Bunun için genetik yapıya dışarıdan müdahalede bulunulması gerekiyor. Dünya Anti Doping Ajansı'ndan (WADA) yapılan açıklamada bu tür doping vakalarını halen kullanılan test metotlarıyla belirlemenin mümkün olmadığına işaret edilerek doping alanında mücadelenin giderek daha zorlu bir hale geldiği vurgulandı.

İKİ HAFTALIK TERAPİ
Gelen bilgilere göre DNA dopingi konusunda daha şimdiden bir piyasa oluşmuş bile. Alman ARD televizyonunun Çin'de yaptığı gizli çekimlerde, Çinli bir doktorun 24 bin dolar karşılığında madalya garantili olarak sporculara DNA dopingi yaptığı belirlendi. Yönteme göre vücutta doping etkisi yaratacak maddelerin fazladan üretilmesini tetikleyecek bir yapı taşı, kök hücre içerisine monte edilerek sporcunun DNA'sına ekleniyor. Toplam 2 hafta sürdüğü belirtilen uygulamada modifiye edilmiş 40 milyon kök hücre vücuda enjekte ediliyor. Teoriye göre vücuda giren maddeyle birlikte DNA şifresi değişiyor ve vücut kendi doping maddesini kendisi üretmeye başlıyor.

MUTASYON OLABİLİR
Uzmanlar tıp alanında DNA temelli uygulamaların henüz Parkinson ve felç gibi ağır vakalarda test edildiğini, bu yöntemin performans artırımı konusunda etkisinin bilinmediğine işaret ediyor. Açıklamalarda yapılan müdahalelerin istenilen sonucu verip vermeyeceğinin dahi bilinmediği belirtilirken asıl tehlike olarak vücuda dışarıdan zerk edilen modifiyeli' DNA'nın kişinin DNA yapısını bozarak mutasyonları tetikleme ihtimali gösterildi.