kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Areva T&D'nin yeni Dağıtım Transformatörü fabrikasının temel atma töreninde ilk tuğlaları Bakan Zafer Çağlayan ile birlikte Areva T&D Ürün Grubu Başkanı Ghislain Lescuyer koydu.

Yabancı koşarak geliyor çünkü kârını özgürce transfer ediyor

Yatırım Promosyon Ajansı'nın 5 ayda ikna ettiği Areva, 100 milyon dolarlık yatırımın temelini dün attı. Sanayi Bakanı Çağlayan yabancıların kârını da özgürce transfer ettiği için Türkiye'yi tercih ettiğini dile getirdi..
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın, beş ay süren çalışmaları sonucunda, ikna etmeyi başardığı Fransız Areva, yatırım kararının alındığının açıklanmasının üzerinden iki ay geçtikten sonra dün fabrikanın temelini attı. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, yabancı yatırımcıların rahat yatırım yaptığı, elde ettiği karı da istediği gibi transfer edebildiğine dikkat çekti. Dünyanın üç büyük enerji aktarım ve dağıtım şirketlerinden biri olan Areva TD Division'ın, 21 Mayıs'ta yatırım kararı aldığını Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansıyla birlikte açıklamasının ardından dün ilk harcı Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı bir törenle attı. Dün Gebze Taşıt Araçları Yan Sanayi Organize Sanayi Bölgesi'nde (TOSB) Areva T&D Enerji Endüstri AŞ'nin yeni Dağıtım Transformatörü Fabrikasının temel atma törenine katılan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yabancılar için önemli bir cazibe merkezi haline geldiğine işaret etti.

KENDİ ÜLKESİNDE GİBİ
Çağlayan Türkiye'nin bu başarıyı ekonomik ve restorasyon programlarıyla, Ar-Ge kanununun çıkarılmasıyla, istihdam üzerindeki yükün azaltılmasıyla ve yatırıma en avantajlı bir ortam sağlanmasıyla elde ettiğine dikkati çekti. Çağlayan, şunları kaydetti: "Diğer yandan yabancı firmalar kendilerine sağlanan imkanlarla kendi ülkelerindeymiş gibi hissettiler. Bugün Türkiye, özellikle yabancı yatırımcıların çok rahat yatırım yaptığı ve elde ettiği karı da istediği şekilde dünyanın her yerine transfer edebileceği bir yapıya sahip olduğu için yabancı yatırımcıları ülkesine çekiyor. Daha da çekmeye devam edecek. Cumhuriyet tarihinde çok önemli devrim mahiyetinde bir yasayı 2 ay önce çıkardık. İşgücünün maliyetlerinin düşürülmesi ve rekabet gücünün artırılması noktasında çok önemli açılımlar yaptıklarını dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin diğer cazibesinin de dinamik, nitelikli genç işgücüne sahip olması olduğunu söyledi. Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı: "Yabancı yatırımcıları adeta koşarak gelip yatırım yapar hale getiren de budur. Ülkemiz doğu ve batı arasında çok önemli coğrafi avantajı olan ülke. Türkiye etrafında 1 saatlik uçuş mesafesi olan ülkelere ihracatının 18 milyar dolarını yapan ülke olduğu için cazip ülkedir.''