kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ali Bardakoğlu

Bardakoğlu'na Harvard'da 'kapatma davası' sorusu

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Anayasa Mahkemesi, AK Parti hakkındaki kapatma davasını karara bağlamak üzere bugün toplanmaya hazırlanırken dünya kamuoyunun gözü de Türkiye'nin üzerinde. Öyle ki Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu bile ABD Katolik Üniversitesi, Colombia Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde verdiği özel konferanslara "AK Parti kapatma davası nasıl sonuçlanacak?" sorusu ile karşılaştı. Prof. Bardakoğlu, Nisan ayının sonunda gerçekleşen ABD seyahatindeki izlenimlerini ve mesajlarını şöyle özetledi:

* GÖRÜNTÜYE ALDANMAYIN: Türkiye'deki tartışmaları izleyen yabancı gözlemciler sanki din, demokrasi, İslam ve devletin laik niteliği arasında bir çatışma, gerilim olduğu algısına kapılabilirler. Oysa Türk toplumundaki sosyolojik çalışmalar göstermiştir ki bu çeşit bir çatışma ve gerilime ilişkin zemin toplumsal kabul görmemektedir.

* TARTIŞMALAR DOĞAL: Türkiye'de laiklik ve demokrasiye ilişkin geniş bir uzlaşma olmasına rağmen dinamik toplumlarda beklendiği üzere bu konuda devam eden bir tartışma da bulunmaktadır. Bu tartışma bazen kamu düzenini korumak adına dini özgürlüklerin sınırlarına kadar varmaktadır.

* LAİKLİK VE DEMOKRASİ: Türk toplumunun ezici bir bölümü din, demokrasi ve laikliği birbiriyle uyumlu olarak algılamaktadır.

* LAİKLİK TOPLUMSAL GÜVENCE: Türkiye'deki laiklik ve demokrasi kültürü çoğunluk ve özgürlüklerin korunması için hayati önemdeki ilkelerin varoluşunu sağlamaktadır.