kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Büyük resim için tıklayın

İhtiyaca göre doping maddesi var

AMFETAMIN (Kokain, ecstacy ve strychin)
Yorgunluk hissini ortadan kaldırıyor. Etkisi birkaç saat en çok bir-iki gün ile sınırlı. Aşırı kullanımlarda hafıza kaybı ve paronayak davranışlar başlar. Kalp krizi ve ani ölüm riski artar.

NARKOTIKA (Beta Blocker, morfin, methadon)
Ağrı hissini yok ediyor. Sakinleştirici etkisi var. Konsantrasyonu artırır. Bağımlılık yapıyor.

ANABOLIKA (Testosteron, Stanozol, THG, Gestrinon)

Kaslar çok çabuk gelişir. Etkisi uzun sürer. Uzun süreli kullanılması gerekir. Karaciğeri kötü etkiler.

EPO (Eritropoetin)
Kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) üretimini artırıyor. Alyuvar miktarı artınca kasların performansı yükseliyor ve doping etkisi oluşuyor. Dolaşım bozukluğu ve çarpıntı yaşanıyor. Pıhtı oluşumu felç hatta ani ölümlere neden olabiliyor.

HGH (Human Growth Hormone)
Büyüme hormonu. Dışarıdan verildiğinde gelişme süreci hızlanıyor. Özellikle kol, göğüs ve bacak kasları kontrollü olarak geliştiriliyor. Aynı anda vücuttaki yağ dokusu azalıyor.

Kan dopingi
Vücuda, içerisinde normalden çok daha fazla miktarda alyuvar bulunan kan aktarılır. Kanda bulunan fazla miktardaki alyuvar kişinin kaslarına yüksek miktarda oksijen gitmesini sağlar. Bu da performansı artırır. Kılcal damarlar başta olmak üzere dolaşım sisteminde tıkanıklıklara neden oluyor.

Genetik doping
İnsan vücudunun doping etkisi yaratan maddeleri fazladan üretmesi sağlanır. Kas yapısı antrenmandan bağımsız olarak sürekli gelişmiş kalır. Performans kaybı yaşanmaz. Kanserin yanı sıra mutasyona neden olma riski yüksek.