kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yeni bir sörf takımı almanın maliyeti markaya bağlı olarak bin 800 ile 4 bin Euro arasında değişiyor. İkinci el bir sörf takımı ise 700 ile bin 500 Euro arasında... Birçok markanın yarıştığı piyasada payı en yüksek olan firmalar; Neil Pryde, JP, RRD ve Starboard.

Alaçatı, 'rüzgârın enerjisi'ni sörfle 20 milyon Euro'ya çevirdi

EBRU ERDOĞAN
Rüzgâr sörfünde dünya çapında bölge haline gelen Alaçatı, yerli ve yabancı yılda 25 bin sörfçüyü ağırlıyor. Bölgenin sörften yıllık geliri 20 milyon Euro tahmin ediliyor..
Cem Boyner, Osman Çatırlı, Ali Dürüst, Tarık Akan, Yılmaz Erdoğan'ı aynı noktada buluşturan rüzgar sörfü Çeşme'yi de ayağa kaldırıyor. Elverişli rüzgarı nedeniyle son yıllarda ilgi odağı haline gelen ve 25 bin yerli-yabancı turisti ağırlayan Çeşme'nin Alaçatı bölgesi sadece sörften tahminen 20 milyon Euro'luk kazanç elde ediyor. 1980'li yılların başından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan rüzgar sörfü (windsurf) 1990 baharında Türk sörfçüler Şener Berkem ve Mahmut Etkin'in organizasyonu sayesinde Türkiye'de de dikkat çeken bir spor halini aldı. Bugün aralarında işadamı Cem Boyner, Osman Çatırlı, Ali Dürüst, Tarık Akan, Yılmaz Erdoğan gibi tanınmış isimlerin de bulunduğu, yılda 25 bin yerli ve yabancı sörfçüyü ağırlayan Alaçatı'nın buradan elde ettiği gelirin yıllık 20 milyon Euro civarında olduğu tahmin ediliyor.

YARIŞLAR 2 YILDIR BÖLGEDE
Alaçatı'nın özellikle son 4 yılda sörfçülerin gözdesi olduğunu dile getiren Şener Berkem, "Tüm motel, otel ve pansiyonlar mayıstan eylülün ortasına kadar dolu olarak çalışır. Okulların açılması ve havanın soğuması ile sakin bir hal alır fakat hafta sonları herkes sörf yapmak üzere burada olur" dedi. Kesilmeyen rüzgarı sayesinde Alaçatı'nın dünyanın sayılı sörf merkezlerinden biri haline geldiğini anlatan Berkem, iki yıldır da Professional Windsurf Assosation (PWA) ve International Funboard Class Assosation (IFCA) tarafından düzenlenen dünya şampiyonalarının Alaçatı'da yapıldığını belirtti.

HER YIL 4 BİN YENİ SÖRFÇÜ
Alaçatı'da 8 windsurf okulu olduğunu kaydeden Berkem, "Bu okullar, 1 Nisan'dan itibaren sörfçülere hizmet veriyor. 6-8 ve 10 saatten oluşan eğitim programlarının fiyatları 250 ile 500 YTL arasında değişiyor. Bu fiyata malzeme kullanımları da dahil" dedi. Yılda 3 bin 500 ile 4 bin kişinin windsurf'e başladığını kaydeden Berkem, bölgede yılda 20 milyon Euro civarında gelir oluşturduklarını söyledi.
Haberin fotoğrafları