kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Borsayı küresel Telekom darbesi sarstı

İstanbul Borsası, kapatma davasında karar tarihine bakmadı, dünyadan gelen bilanço haberleriyle yüzde 2.8'lik sert düşüş yaşadı. Borsayı yarım puan yükselen faiz izledi. Dolar ise yine 1.19 YTL'ye çıktı..
Global piyasalardaki trendi izleyebilmek ve yabancı yatırımcının tavrını kestirebilmek için yurtdışından gelen bilançolara odaklanan borsada, AKP kapatma davasının görüşülmesine ilişkin belirsizliğin azalması etki yaratmadı. İMKB yüzde 2.81 kayıpla 37 bin 616 puana geriledi. Öğlen saatlerine kadar yüzde nin üstünde ekside olan borsa Anayasa Mahkemesi raportörü Alparslan Altan, yüksek mahkemenin AKP kapatma davasını 28 Temmuz Pazartesi gününden itibaren görüşeceğini söylemesine tepki vermedi.

FAİZ YÜKSELDİ
Tarihin yakın olması piyasalar açısından olumlu karşılanmasına rağmen piyasa yurtdışından gelen banka bilançolarına yoğunlaştı. İşlem hacmi yüksek hisselerden Garanti Bankası yüzde 6.67, İş Bankası yüzde 3.57 değer kaybetti. Global piyasalarda satıcılı havanın hâkim olması ve AKP'nin kapatılma davasına ilişkin gelişmelerle YTL değer kaybederken, faiz yükseldi. Bankacılar, global piyasalardaki olumsuz havanın borsadaki gelişmelerde "baş aktör" olduğunu, AKP kapatılma davasında son aşamalara gelinmesiyle siyasi tedirginliğin artmasının ve kısa dönemli kâr realizasyonlarının da faiz ve dövizin yükselmesinde etkili olduğunu söyledi. Dolar gün içinde 1.20'ye kadar yükseldi. Günü bir gün önce düştüğü düzey olan 1.19 YTL'den kapadı. TCMB gösterge dolar kurunu 1.19 YTL, Euro kurunu 1.89 YTL ve Euro dolar paritesini 1.59 olarak ilan etti. Tahvil/ bono piyasasında 14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz yüzde 20.52'den 40 baz puanlık yükselişle yüzde 20.91 seviyesine çıktı.

SPORDA YÜZDE 10 REKABETİ
Piyasaların bu kadar kötü olduğu günde yatırımcısını güldüren tek enstrüman spor kulüplerinin hisseleri oldu. Tüm spor kulüplerinin hisseleri yüzde 10 civarında yükseldi. Dün saat 3'ten sonra 4 hissede birden başlayan hareket, 1 hafta öncesine kadar her gün yüzde 10 yükselerek rekorlar kıran spor kulübü hisselerinde yeni bir hareketin başladığı yorumlarına neden oldu. Kulüp hisseleri daha önce de borsa düşerken sert yükselişler göstermiş, borsa yükselirken ise sert düşüşlere sahne olmuştu.