kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Portekiz Robin Hood vergisi çıkardı

ANKA
Portekiz hükümeti yüksek petrol fiyatları sayesinde gelirleri fırlayan petrol şirketlerine, "Robin Hood" vergisi olarak adlandırılan yüzde 25'lik "olağan üstü" vergi getirdi..
Portekiz, dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye'de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı kıskandıracak bir vergi koydu. Portekiz'de hükümet, yüksek petrol fiyatları sayesinde gelirleri fırlayan petrol şirketlerine, "Robin Hood" vergisi olarak adlandırılan yüzde 25'lik bir verginin getirilmesini onayladı. İspanyol El Pais gazetesine göre, ekonomisi 2010 yılına kadar krizin etkisinde kalacağı belirtilen ve bu yıl ancak yüzde 1.2 büyüyeceği tahmin edilen Portekiz'de petrol şirketlerine "olağan üstü" yüzde 25'lik bir vergi uygulanacak.

YÜZDE 25 EK ZAM
Sosyalist Jose Maria Socrates'in başkanlığındaki hükümetçe onay verilen ve petrol şirketlerine yüzde 25'lik bir ek yük getiren "olağan üstü vergi" ile sosyal harcamaların finanse edileceği belirtilirken en düşük gelir vergi dilimlerine tabii olanlara yönelik indirimlerin daha daha artırıldığı, emlak vergisinde hafifletici ayarlamaların yapıldığı kaydedildi. Portekiz'in vergi koymasında en önemli nedenin birçok AB ülkesinde, büyümenin düşmesi ya da gerileme eğiliminde olması olarak gösteriliyor. Türkiye'de ise benzin devlet için önemli bir gelir kapısı. Yaklaşık yüzde 70'lik vergi yükü vatandaşın dünyanın en pahalı benzinini kullanmasına neden oluyor. Ortaçağ İngilteresi'nde zenginlerden alıp yoksullara veren efsane kahraman Robin Hood hakkında şimdiye kadar çok sayıda kitap ve film üretildi.
Haberin fotoğrafları