kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
PERVİN KAPLAN

Babalarından bir adım önde

Türkiye'nin eğitim alanında bağış rekortmeni Kadir Has'ın ölümünün üzerinden bir yılı aşkın süre geçti. Kadir Has'ın ardından manevi oğulları Nuri Has ve Can Has üniversite ve vakıf yönetiminin başındalar. Bu görevlerini dönüşümlü olarak gerçekleştirecekler. Şimdilik Nuri Has, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı, Can Has ise Kadir Has Vakfı Başkanı olarak görev yapıyorlar.
Geçtiğimiz günlerde Has kardeşlerle buluştuk. İkisi de en kısa sürede yaşama geçirmeyi planladıkları projeyi paylaştılar. Bu proje bir eğitim kompleksi kurulmasını içeriyor. Babaları üniversite kurdu, oğullarının yaşama geçireceği proje ise anaokul, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarını kapsayacak. Okullarda yabancı dilde eğitim verilecek. Hedef dünya işgücü piyasalarında rekabet edebilecek yetenek ve becerilere sahip gençler yetiştirmek. Hayalleri anaokuluna Kadir Has Eğitim Kurumları'ndan başlayan bir öğrencinin üniversiteden mezun olana kadar aralıksız bu kurumlarda eğitim görmesi. Aldıkları tüm diplomalarda da "Kadir Has" adının geçmesi.
Kadir Has Vakfı 25'in üzerinde okul ve eğitim tesisi yaptırarak bağışladı. Kadir Has'ın, eğitime yaptığı bu bağışların toplamı 500 milyon dolar düzeyinde. Bugüne kadar yaptırdıkları okulları devlete bağışlayan vakfın neden kendi adına özel okullar zinciri kurmaya karar verdiklerini Can Has, "Çünkü yaptırıp ve daha sonra bağışlanan okullara sahip çıkmanın mümkün olamaması yüzünden bu kararı aldık. Projenin ortaya çıkmasının nedeni bu" sözleri ile açıklıyor.
Eğitim kompleksinin nerede kurulacağına gelince; kesin olan İstanbul'da olacak. Aylardır hem şehir merkezinde hem de şehir dışında uygun bir yer bulmaya çalışıyorlar. Nuri Has, "Büyüme imkanı da bulunan bir kampus arayışımız hâlâ sürüyor. En kısa zamanda bulmak ve hemen inşaata başlamak istiyoruz" diye konuşuyor.
Has kardeşlerin bu yatırım için ilk aşamada öngördükleri miktar 30 milyon dolar. Projenin önümüzdeki iki yıl içinde yaşama geçeceğini söyleyen Has'lar yer konusunda önerilere de açıklar. Bu okullarda okuyacak öğrencilerin büyük kısmı da "eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması" için burslu olacak.