kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İbrahim Okur Cengiz Kabatepe Ferit Sünneli

Doktora mühendise kız yok geleceğin mesleği otomotiv

21.07.2008
Artık yanlış tanınmak istemeyen otomotivciler bir araya gelerek OETK'yı kurdu. Başkan Kabatepe, "Otomotiv milli bir sektör olarak görülmeli, gelecekte en itibarlı mesleklerden biri olacak" dedi..
Türkiye'nin ihracat ve üretimde büyüme şampiyonu otomotiv endüstrisi, kendini Türkiye kamuoyuna doğru anlatmak için harekete geçti. Bu amaçla kurulan Otomotiv Endüstrisi Tanıtım Komitesi- (OETK), bir dizi tanıtım faaliyetleri düzenlemeye başladı. Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri İhracatçıları Birliği'nin (UİB) önderliğinde Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) temsilcilerinin katılımıyla kurulan OETK'nın Başkanı Cengiz Kabatepe kamuoyunun Türk otomotiv endüstrisini yanlış tanıdığını belirterek, endüstrinin hak ettiği konuma gelmesini amaçladıklarını söyledi. Otomotivin genç nüfusa sahip Türkiye'nin geleceği olduğunun altını çizen Kabatepe, "Türk kamuoyu otomotivi bir milli sektör olarak görmeli. Otomotivin hem Türkiye'nin hem de gençlerin geleceğinde Türkiye'nin önemli bir yeri olacak" dedi.

KÖYDEN PEYGAMBER ÇIKMAZ
Kabatepe, Türkiye'nin otomotiv odaklı bir toplum olması gerektiğini söyledi. 7'den 70'e herkesin otomotivi sahiplenmesi ve gururlanması gerektiğini belirten Kabatepe, "Toplum olarak iyi şeyler yapabileceğimize inancımız yok. Bu yüzden de otomotivde yapılanlar gözden kaçıyor. Bizler kendi köyümüzden peygamber çıkacağına inanmayız. Bu yüzden de bu ülkede iyi şeyler yapacağımıza inancımız yok" dedi.

EN İTİBARLI MESLEK OTOMOTİV
Gelecekte otomotivin kamuoyunda kabul gören en itibarlı mesleklerden biri olacağını belirten Kabatepe, sektörün, üretim, ihracat ve istihdam hedeflerini şöyle anlattı: "Bugün otomotiv endüstrimiz ana sanayi ve yan sanayi ile 250 bin kişiye istihdam sağlıyor. Dolaylı yollardan yaratılan istihdam bir milyon 250 bin kişiyi buluyor. Aileleri de hesapladığımızda 4-5 milyon kişi otomotivden ekmek yiyor. 2012 yılı hedefi ise 2 milyon adet üretim ve bu üretimin 1.5 milyon adetini ihraç etmek. 2012 yılında endüstrinin istihdamı 500-600 bin kişiye çıkacak. Dolaylı olarak otomotivin yarattığı istihdam toplamı 2.5 milyon kişiyi bulacak. 2023 yılındaki hedef ise 5 milyon adet üretim, 125 milyar dolarlık ihracata ulaşmak. O tarihde otomotivin direkt ve dolaylı olarak sağladığı istihdam 7.5 milyon kişi olacak."

AR-GE'DEN PARA KAZANILMALI
Dünyadaki otomotiv firmalarının toplam cirosunun 8.3 trilyon doları bulduğunu söyleyen Kabatepe, bu paranın 2.5 trilyon dolarının Ar-Ge'ye harcandığına dikkat çekti. Türkiye'de de otomotiv firmalarının Ar-Ge çalışmalarına hız verdiğini anlatan Kabatepe, "Türkiye sadece üretimden değil Ar-Ge'den de para kazanmalı. Dünyadaki Ar-Ge cirosunun en az yüzde 7'sini Türkiye'ye getirmeliyiz" dedi.
Haberin fotoğrafları