kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstikrar nerede?

EMİR SOMER
SABAH, 'Üç büyükler'in son dört sezonki kadrolarını inceledi. 2004-05'ten Beşiktaş'ta sadece Mehmet Sedef kadroda. G.Saray'da 3, F.Bahçe'de 6 futbolcu takımda kalmış..
Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş sezon öncesi yaptıkları transferler, hazırlık maçları ve kamp değerlendirmeleriyle tartışılırken, biz takımlarımızın son dört sezondaki kadrolarını mercek altına aldık. 'Üç büyükler' başarıya giden yolda hatayı nerede yapıyor? Uluslararası arenada başarı beklediğimiz takımlarımız "Tekrar edilmeyen başarı tesadüftür" diyen Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın bahsettiği sürekli başarıya nasıl ulaşacaklar? SABAH, bu sorulara farklı bir bakış açısı getirdi; 'Üç Büyükler'in son 4 sezondaki kadrolarını incelediğimizde bu zamana kadar kadrolarda yaşanan büyük değişimler dikkatimizi çekti.

KALİTELİ İSİMLERİ KAYBETTİ
Geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi'nde ilk defa ismini çeyrek finale yazdıran, Carlos ve Güiza gibi transferlerle de taraftarlarının yüzünü güldüren Fenerbahçe, ekonomik olarak rakiplerine fark atsa da kadroda süreklilik sağlanamadı. Sarı-lacivertlilerin son haftada Denizli'deki beraberlikle şampiyonluğu Galatasaray'a kaptırdığı 2005-2006 sezonundan bugüne sadece 6 futbolcu kadroda: Volkan Demirel, Deniz Barış, Önder Turacı, Selçuk Şahin, Alex de Souza, Semih Şentürk. Eldeki kaliteli isimleri kaybeden (Ümit Özat, van Hooijdonk, Mehmet Aurelio, Tuncay Şanlı ve Anelka gibi) Fenerbahçe, bu zamana kadar kadro yapısını hiç koruyamamış. 2004-2005'ten beri bakınca da aynı 6 ismin yerlerini koruduğu görülüyor. Üstelik bu süre içinde takımın başına üçüncü hoca (Daum 2005-06 sonunda gitti. Zico iki yıl çalıştı. Görev şimdi Aragones'in) gelmiş durumda.

GALATASARAY'DA 3 KİŞİ VAR
UEFA Şampiyonu olarak 2000'li yılların başına damgasını vuran, Avrupa'da ismini hafızalara kazıyan Galatasaray da istikrar konusunda ezeli rakibi Fenerbahçe'den çok farklı değil...
Sarı-kırmızılı takımın 2004-2005 sezonunda mücadele eden 18 kişilik kadrosundan geriye sadece 3 isim kalmış (Uğur Uçar, Ayhan Akman ve Hasan Şaş). O dönem kadroda bulunan genç oyuncu Arda Turan sadece bir maçta forma giymiş, fakat ertesi sene bir yıllığına Vestel Manisaspor'a kiralandığı için takımdaki sürekliliğini koruyamamış.

BEŞİKTAŞ TAM BİR FİYASKO
Bu zamana kadar kadroda sürekliliğini neredeyse tamamen kaybeden kulüp Beşiktaş...
Sezon öncesi yaşanan 'terlik kavgası' ile gündeme oturan ve bunun sonucunda iyi askerlerini (Üzülmez ve Toraman) kaybeden Beşiktaş'ta, 2004-2005 sezonundan bu yana kadroda kalan tek isim Mehmet Sedef... Sedef, o dönem ayrıca siyah-beyazlı takımın kadrosunda çok az yer bulabilmiş ve sadece bir maçta ilk 11'de sahaya çıkma şansı yakalamış. Yani dönemin kadrosundan eser kalmamış. 2005-2006 sezonunda ise siyah-beyazlı ekibin 18 kişilik kadrosundan sadece 4 kişi takımda kalmış: Ali Tandoğan, Bobo, Gökhan Zan, Mehmet Sedef.