kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye, denizler altına inmek için 2.5 milyar Euro harcayacak

Bülent AYDEMİR ANKARA
Deniz Kuvvetleri'nin 6 denizaltı alımı için açtığı ihaleyi Alman HDW/MFI şirketi U-214 modeliyle kazandı. Projenin maliyeti 2.5 milyar Euro..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkiye, denizler altına inmek için 2.5 milyar Euro harcayacak
Deniz Kuvvetleri'nin son teknoloji ürünü ve dünyada çok az ülkenin elinde bulunan 6 denizaltı alımı için açtığı ihaleyi Alman HDW/MFI şirketi "U-214" modeliyle kazandı. 2.5 milyar Euro'luk ihaleyi kazanan U-214 denizaltı, 50 gün su altında kalabiliyor ve 20 bin kilometre seyir kapasitesine sahip. 66 metre uzunluğundaki denizatlıda 40 personel çalışacak. Gölcük'te üretilecek denizaltıların ilki 2015'te teslim edilecek. İhale bedelinin yüzde 15'i avans olarak kalan bölümü ise kredi ile ödenecek. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Savunma Sanayi İcra Komitesi 1 saat sürdü. Toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ve diğer komite üyeleri katıldı. Toplantıda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na alınacak 6 denizaltı projesinin hangi firmaya verileceği görüşüldü. Ortak üretim modeli ile Türkiye'de imal edilecek denizaltılara ilişkin 3 firmadan alınan tekliflerin değerlendirme çalışmaları sonucunda Howaldswerke-Deutsche Werft GMBH ve Marine Force International LLP ortak girişimi ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırıldı.

'PEK AZ ÜLKEDE VAR'
Gölcük tersanesinde inşa edilecek denizatlılara; 20'ye yakın sistem ve alt sistem Türk Savunma Sanayi tarafından üretilerek entegre edilecek. Proje bedelinin yüzde 80'i Türkiye'de sanayi katılımı ve off-set olarak gerçekleştirilecek. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, projenin toplam bedelinin 2.5 milyar Euro olduğunu açıkladı. Projenin, "ilk defa havadan bağımsız denizaltı temini ihalesi" olduğunu belirten Bakan Gönül, denizaltıların şimdiye kadarki denizaltı sistemlerinden farklı ve dünyada ilk kez geliştirilen, pek az ülkenin elinde bulunan türden olduğunu söyledi.