kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bahane çok töre her durumda öldürüyor

Bülent AYDEMİR / ANKARA
İnsan Hakları Raporu: 'Namus' cinayeti kadının cinselliğe ilişkin cinsellikle ilgili geleneksel kurallara aykırı davranmasıyla işleniyor..
Başbakanlık toplumsal bir yaraya parmak bastı. İnsan Hakları Başkanlığı'nın Töre ve Namus Cinayetleri Araştırması'nın ardından temmuz ayı başında yayınladığı Türkiye İnsan Hakları Raporu'nda töre cinayetlerinin nedenleri ortaya konuldu. Rapora göre; töre cinayetleri kadının cinselliğe ilişkin kendisinden beklenen rollere veya cinsellikle ilgili geleneklere aykırı davranmasıyla işleniyor.

KADINA BİÇİLEN ROL
Dar anlamda namus sebebiyle işlenen cinayet sayısı geçen yıl 370'i geçiyor. Yasak ilişki sebebiyle ölenlerin sayısı 106, cinsel taciz sebebiyle öldürülenlerin sayısı 72 ve tecavüz nedeniyle öldürülenlerin sayısı ise 18. Yasak ilişki, tecavüz, cinsel taciz gibi sebeplerin de namusla ilgili sebepler sayılması durumunda (geniş anlamda namus kavramı) ise sayının çok daha fazla olacağı ve oransal olarak yüzde 50' yi aşacağı belirtiliyor. Töre ve namus cinayeti sebepleri arasında gösterilebilecek diğer nedenler ise kan davaları, kız-alıp vermeden kaynaklanan nedenler ve aile içi uyuşmazlıklar. Bunların tümünün, geleneksel toplumda kadınlara biçilen rollerle ilgili olduğu belirtiliyor. Töre ve namus cinayetleri en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Antalya gibi nüfus yoğunluğu fazla ve yoğun göç alan büyük illerde görülüyor.

PİŞMAN OLMUYORLAR
Töre ve namus cinayetlerine ilişkin cezaların artırılması veya yüksekliği bu fiilleri işleyen veya işleyecek kişiler üzerinde yeterince caydırıcı etki yaratmıyor. Bu suçları işleyenler pişmanlık duymuyorlar. Geleneksel kalıplarla belirlenen namus anlayışı bu kişiler için toplumsal ve bireysel varoluş anlamına geliyor.