kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sırp kasabı Radovan Karadziç, saklandığı 11 yıl boyunca Belgrad yakınlarında yaşadı. Zayıfladı, gözlük takarak uzun sakal bıraktı. Ve bir klinikte doktorluk yaptı.

20 bin Boşnak'ın ruhu şimdi huzur buldu

DIŞ HABERLER
Sırp Kasabı Karadziç Belgrad'ta yakalandı. 20 bin Boşnak'ın ölümünden sorumlu olan eski devlet başkanı 11 yıldır aranıyordu..
En az 20 bin Bosnalı Müslüman kadın erkek demeden ailelerinden koparıldı. Kimileri toplama kamplarında infazla, kimileri de bombalarla katledildi, ardından da bilinmeyen toplu mezarlara atıldı... 1992-1995 yılları arasında Avrupa'nın göbeğinde işlenen ve II'nci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük soykırımın mimarı "Sırp kasabı" Radovan Karadziç, başkent Belgrad'ta yakalandı. 13 yıl önce savaş suçlusu ilan edilen 63 yaşındaki eski Devlet Başkanı Karadziç 11 yıldır kayıptı. Sırp Kasabı saklandığı yıllar boyunca kılık değiştirip, sakal bıraktı ve doktorluk yaptı.

BİR SÜRE İZLENDİ VE YAKALANDI
Sırbistan hükümeti, eski Devlet Başkanı Karadziç'in pazartesi günü gece yarısı bir yerden başka bir yere giderken Sırp güçlerince yakalandığını açıkladı. Sırbistan hükümet yetkilisi Lyayiç, birkaç haftadır Karadziç'in yakınındaki bir grup insanı izlediklerini söyledi. Yerini tespit ettikten sonra da silahlı çatışma ihtimalini olmaması için yalnız kalmasını beklediklerini belirtti. Sırp bir polis de Karadziç'in yabancı bir istihbarat servisinin verdiği bilginin ardından saklandığı evde haftalarca izlendikten sonra Belgrad'ın banliyösünde yakalandığını söyledi. Müvekkilinin cuma günü bir belediye otobüsünde yakalandığını, pazartesiye kadar gözaltında tutulduğunu öne süren Karadziç'in avukatı Vuyaciç ise, "Gözleri bağlı bir odada tutuldu. Bu kanunlara aykırıdır" dedi.

RAHAT BİR HAYAT SÜRÜYORDU
"Dragan Dabiç" adlı sahte bir kimliğe sahip olan Karadziç, başkentin "Yeni Belgrad" anlamına gelen Novi Beograd bölgesinde yaşıyordu. Gerçekte psikiyatr olan Karadziç, saklandığı süre boyunca alternatif tıp hizmeti veren bir klinikte doktorluk yaparak hayatını kazandı. Tanınmamak için uzun beyaz bir sakal bıraktı, gözlük taktı, zayıfladı. Birlikte çalıştığı kişiler, hatta ev sahibinin bile kimliğini bilmediği öne sürüldü. Sırp liderin bir tıp dergisine yazı yazdığı da ortaya çıktı. Derginin editörü, "Nazik, sessiz biriydi. Sağlığı iyi değildi" dedi. Karadziç'in, Batı yanlısı Devlet Başkanı Boris Tadiç'in hükümetinin göreve gelmesi ve ilgili polis şefinin görevden alınmasından birkaç hafta sonra yakalanması dikkat çekti. Karadziç'in yakın Sırp kurmayları tarafından korunduğu belirtilmişti. En son 2005'te Belgrad'ta görüntülenen Sırp liderin, ailesiyle pikniğe gidecek ve interneti kullanacak kadar rahat olduğu kaydediliyordu.
Haberin fotoğrafları