kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sulukule projesine UNESCO uyarısı

DIŞ HABERLER
İngiliz The Guardian gazetesi Sulukule'deki çalışmalarla ilgili haberde "UNESCO Türkiye'yi kültür mirası listesinden çıkarabilir" uyarısı yaptı..
İstanbul'daki kentsel dönüşüm projesi kapsamında 550 yıllık bir tarihe sahip Sulukule semti ile ilgili çalışmaları eleştiren İngiliz The Guardian gazetesi, "Zorlama dönüşüm planı, İstanbul'un eski Roman mahallesinin sonunu getiriyor. Planlar değişmezse UNESCO, İstanbul'u kültür mirası listesinden çıkarabilir" ifadesini kullandı. Robert Tait imzalı haber-analiz yazıda, Sulukule'nin 3 bin 400 yoksul sakininden pek çoğunun, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasına yönelik proje çerçevesinde yerlerinden zorla uzaklaştırıldığı kaydedildi.

BAHANELER İNANDIRICI DEĞİL
Yetkililerin bahane olarak ileri sürdüğü, "Uyuşturucu, fuhuş, işsizlik ve cehaletin yozlaştırdığı semti dönüştürmek" savının inandırıcı olmadığı belirtilen yazıda, "550 yıllık bir cemaat ve UNESCO, kentsel yenileme projesine karşı mücadele yürütüyor. UNESCO, planlar değişmezse İstanbul'un kültür mirası listesinden çıkarılabileceğini söyledi. Proje Fatih Sultan Mehmet'ten bu yana burada yaşayan Roma halkının yaşamını tehdit ediyor" itirazı dikkat çekiyor. Haberde ayrıca Sulukule'deki eğlence yerlerinin 1990 yıllarında 'kamu düzeni' kaygıları ile kapatıldığı anımsatılırken, Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Punduk'un "Koruma çabasına evler ile birlikte dahil edilmek istiyoruz" sözlerine yer verildi. Gazeteye konuşan belediye yetkilileri ise, Sulukule sakinlerinin yüzde 80'inin yenileme projesini desteklediğini öne sürdüler.