kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Finlandiyalı kimyager Ingmar Wester: Stanollü ürünlerden 15 yıldır hiç şikayet almadık.

Kızıyla oynarken kolesterolün nasıl düşeceğini buldu

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
22.07.2008
Kolesterolü düşürmek için bitkilerde doğal olarak bulunan stanol maddesini ayrıştıran ve 'Stanolün Babası' diye tanınan kimyager Igmar Wester, bu buluşunu iki yaşındaki kızıyla oynarken yapmış!..
Stanol ilaç değil ama ilaçlara destek olarak kullanılınca, kolesterolü düşürme savaşında etkili olduğu iddia ediliyor. Yoğurt, süt ve margarin gibi ürünlerin içine eklenerek 'stanollü ürün' diye de satılıyor. Stanolü günde sadece iki miligram tüketmek gerekiyor. Bu iki miligramı havuç, mısır ve pirinç yiyerek de elde etmek mümkün ama o zaman her gün 200 havuç yemek gerekiyor!

ETKEN MADDEYİ BULDU
Bu pek mümkün olmadığı için de 'etken madde' çıkartılıp 'fonksiyonel gıda' denen ürünlerin içine konuluyor. Tüm dünyada 30'dan fazla ülkede bu ürünler satılıyor; Türkiye'de dahil. Düzenli kullanıldığında kolesterolü 15 günde 15 puan düşürdüğü iddia edilen bu ürünlerin yaratıcısı ise bir kimyager... Finlandiyalı kimyager Ingmar Wester, yıllarca doğadaki besinlerin içinden ayrıştırmaya uğraştığı stanolü, o dönem iki yaşında olan kızıyla oynarken bulmuş! Wester'in 1995'de ortaya çıkardığı stanol, pek çok kere test edildikten sonra yoğurt, süt gibi ürünlerin içine girmiş.

LABORATUVARA KOŞTU
Stanolün babası sayılan Ingmar Wester, geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye geldi ve stanol hakkında ayrıntılı bilgi verdi:

* Stanolü nasıl buldunuz?
Bu konu üzerinde çalışmalarımız sırasında, eşimin evde olmadığı bir gece iki yaşındaki kızıma bakmak zorundaydım. Stanol özünün nasıl kullanılabileceğini tam o sırada düşünerek keşfettim! Çalışma arkadaşlarımdan birini aradım ve fikrimi anlattım. Heyecanımı paylaştı ve hemen laboratuvara giderek test etmem gerektiğini söyledi. Kızımı ona bıraktım ve gerekli testler yapabilmek için hemen laboratuvara koştum.

İLACI OLUMLU ETKİLER
* Kolesterol düşürücü etkisini nasıl fark ettiniz?
Çok da kolay olmadı. Bu konu üzerinde pek çok klinik çalışmalar gerçekleştirdik ve pek çok aşamadan geçtik. Tüm bu çalışmaların sonucunda çalışmaların bugünkü haline ulaştık.

* Pek çok fonksiyonel gıda, kullandıkça insanı rahatlatır. Kolesterol düşürenlerin yararını insanlar nasıl fark edebilir?
Öncelikle kolesterolü ölçtürmek gerekmektedir. İlaçla tedavi gerektiren durumlarda doktor tavsiyesi ve kontrolü altında kolesterol ilacı kullanılmalıdır. Bu ürün de günlük beslenme düzeni içinde ilaçla birlikte kullanılabilir. Klinik çalışmalar göstermektedir ki, kolesterol düşürücü ilaçlar ile birlikte kullanılması ilaçların etkilerine olumlu yönde katkı sağlıyor.

* Stanol nelerin içine konulabilir, yalnızca süt ürünleri ile mi kullanılır?
Stanol süt ürünlerinden, margarin ve meyve suyuna kadar çok farklı formatlarda kullanılabilir. Tüketim açısından en fazla tercih edilen süt, yoğurt, yoğurt içeceği ve margarin olmak üzere Türkiye'nin en geniş ürün gamı ile piyasaya çıktı. İleride farklı kullanımlar da planlayabiliriz.

HİÇ ŞİKAYET ALMADIK
* Stanol sosis, salam gibi kolesterolü yükseltebilecek yiyeceklerin içine de konabiliyor mu?
Bitkisel stanollerin, beslenme düzenimiz için sağlıklı kabul edilen ve çeşitli kuruluşlar tarafından tavsiye edilen günlük yiyeceklere eklenmesi, bu besinlerin yararını arttırabilmesi açısından uygun. Salam ve sosis gibi şarküteri ürünlerinin içine koymak aklımıza bile gelmedi.

* Stanol ürünü kullananlardan şikayet aldınız mı?
50'den fazla yayınlanmış klinik çalışma, bu maddenin etkisini ve güvenliğini ortaya koydu. Böylece 12 senedir insanlar tarafından güvenli bir şekilde kullanılıyor. Şu ana kadar bize ulaşan herhangi bir şikayet olmadı.
Haberin fotoğrafları