kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Kıbrıs Girit gibi gider"

Yeni Haber
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Kıbrıs sorunu karşısında AKP Hükümeti'nin izlediği politikayı eleştirdi ve Hükümeti, "taviz" vermekle suçladı. Öymen, "Bu gidişle Girit gibi Kıbrıs da gider. Herkesin haberi olsun. Bunu defalarca söyledik. Girit de böyle gitti" dedi. Kıbrıslı Türklerin "azınlık" tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savunan Öymen, "Tek devlet, Rum devleti demektir. Rumlar kendi devletini ortadan kaldırmayı kabul etmiyor. Yani o devlete yamanacaksın sen" diye konuştu.

Kıbrıs'ta Türk ve Rum liderler arasında 1 Eylül 2008'de başlaması öngörülen müzakere süreci öncesinde tartışmalar devam ediyor. KKTC'de 20 Temmuz'da kutlanan Barış ve Özgürlük Bayramı'na damgasına vuran, müzakere süreci, Türkiye'de yankı buldu. Muhalefet, müzakere süreci için "Girit" uyarısı yaptı. Kıbrıs sorununa çözüm arayışları çerçevesinde gözler KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında 25 Temmuz'da gerçekleştirilecek görüşmeye çevrildi. Söz konusu görüşme Türkiye'den de dikkatle izleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nda yaptığı değerlendirmeler ve sürece ilişkin Cumhurbaşkanı Talat'a verdiği destek Türkiye'de de tartışılıyor.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Ada'da barış için her iki tarafın egemen eşitliği ilkesinin titizlikle korunmasına ilişkin değerlendirmesinin ardından, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de "Girit" uyarısı yaptı. Öymen, Kıbrıs'ta iki taraf arasında Eylül 2008'de başlaması öngörülen müzakere sürecine ilişkin ANKA'ya açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs sorunun çözümü için her iki tarafın "egemen eşitliği" ilkesinin önemine dikkat çeken Öymen, "Kıbrıslı Türkler egemenliğini devrederse, geriye bir şey kalmaz" dedi.

TEK DEVLET, RUM EGEMENLİĞİ DEMEK

Tek devlet tartışmalarını değerlendiren Öymen, "Tek devlet, Rum devleti demektir. Rumlar kendi devletini ortadan kaldırmayı kabul etmiyor. Yani o devlete yamanacaksın sen. Devlet Rumların, vatandaşlık Rumların, sen sonuçta bir azınlık haline geleceksin" diye konuştu. Kıbrıslı Rumların Annan Planını reddettiklerini ifade eden Öymen, Rumların, Annan Planından daha başka bir çözüm arayışı içinde olduğunu söyledi. "Rumların peşinden gide gide Annan Planının da gerisine düşeceğiz" diye konuşan Öymen, şunları söyledi:

"Onun gerisi de Kıbrıslı Türkleri bir azınlık haline getirmesidir. Çözüm için, iki taraf tam egemen olacak. İki tarafın eşitliği üzerine zayıf bir merkezi yönetim olacak ve o yönetimde de Kıbrıslı Türklerin tam söz hakkı olacak. Kıbrıslı Türkler sadece kendileri için değil, bütün Kıbrıs konusunda görüş bildirebilecek. TBMM'nin Kıbrıs'la ilgili aldığı kararlar var. O kararlarda tek devlet, tek egemenlik anlayışı yok. Türkiye bir garantör devlet olduğuna göre TBMM'nin iradesi yok sayılamaz. Kıbrıs Türkü'nün fiilen azınlık olma tehlikesi var."

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile GKRY lideri Hristofyas arasında 25 Temmuz'da yapılacak ikili görüşmeleri dikkatle izleyeceklerini ifade eden Öymen, "Görüşmelerin nereye gideceğini bizde merak ediyoruz. Öyle bir hava oluştu ki orada, sırf anlaşma olsun da nasıl olursa olsun" dedi. Kıbrıs sorunu karşısında AKP Hükümeti'nin izlediği politikayı eleştiren CHP'li Öymen, Hükümeti, "taviz" vermekle suçladı. Hükümetin, herhangi bir konuda büyük devletlere hayır diyebilecek bir konumda olmadığını ileri süren Öymen, şöyle konuştu:

"Şimdiye kadar izledikleri politika taviz üzerine bina edildi. Versek versek ne versek? Verme üzerine kurulu bir dış politika güdüyor. Çok ciddi bir süreç yaşanıyor. Bu gidişle Girit gibi Kıbrıs da gider. Herkesin haberi olsun. Bunu defalarca söyledik. Girit de böyle gitti. Savaşı biz kazandık ama sonra büyük devletlerin baskısıyla adım adım sonunda bir tek Türklerin bayrağı kaldı Hanya Kalesi'nde onu da kaldırdılar ve Girit böyle gitti. "Girit bizim canımız feda olsun kanımız' diye nutuklar ata ata gitti Girit. Kıbrıs'da da böyle bir tehlike var. Nutuk atmakla Kıbrıs'ta sonucu alsak her gün birimiz bir nutuk atalım."

(ANKA)